lördag 17 november 2007

Ebba von Sydow, jag hatar inte dig, jag hatar det du gör.


Ebba, jag vill inte tro om dig att vara en ond människa. Men hur harmlös och glättig du än ser ut på din presentationsbild så är du en ganska farlig människa. Du skriver inte bara en blogg, du är dessutom chefredaktör för en av landets stora tjejtidningar. Båda dessa forum, som är väldigt välbesökta, använder du för att förmedla normer för hur tjejer ska vara. Med blogginlägg som Vågar du silvertrenden? och Lyx, lyxigare - Lanvin... förmedlar du en hierarki där stjärnorna är trendsättare och där det för andra tjejer bara är att hänga med eller hamna utanför. Den norm du förmedlar och verkar för är lika individualistisk och frihetlig som Sovjet under Stalin. Hur mycket frihet har unga tjejer i dag att välja bort din norm? Vilket pris får de betala om de väljer att vara sig själva istället för att våga silvertrenden? Väldigt många unga tjejer mår väldigt dåligt för att de inte passar in i ditt system, du är delansvarig i dessa tjejers lidande. Jag vet att du bara är en i mängden. Men du sitter i en maktposition, en maktpossition som du använder till att förslava ditt eget kön. Skäms på sig.

Jag vet att jag inte sitter på samma tron som du, jag har en nystartad blogg med knappt 20 läsare om dagen. Men jag tänker i alla fall göra vad jag kan för att verka för att människor ska få vara sig själva i stället för att bli uniforma apor i silverpumps.

Tack för mig.

10 kommentarer:

Nostalgia sa...

det här var det bästa jag läst på länge! får jag länka? :)
är det okej om jag länkar hela bloggen förresten?

Anonym sa...

Liknande bilder, bloggar, texter och andra medieformer är över HELA världen, i alla länder. De är Sant att Ebba har maktposition, oja. Men de är inspiration ffs, de är hennes jobb. De är INTE 'Ebbas' bilder som får nån att må dåligt, jag lovar. Jag är för fan en 16årig tjej som mått jävligt dåligt och skyller en hel del på media och liknande. Kan blotta mej me anorexia för några år sen också, och inte fan har de nånting me kändisar eller silverklänningar och göra. Skitsnack. Ebba är oskyldig på punkterna du försöker sätta dit hon på.

Nostalgia sa...

hjälp

Kristoffer Lindh sa...

Innan jag öser på med mitt svar vill jag bara säga att jag är tacksam både för Jennies och Angelicas svar.

Ebba kan ju inte komma undan med att det är hennes jobb att göra det hon gör. Självklart måste alla människor ta ansvar för vilken påverkan de har på andra människor, det tycker jag ligger på medborgare i ett demokratiskt samhälle. Det är oerhört naivt att påstå att man inte blir påverkat av de normer som förmedlas bland annat via Ebbas blogg. Visst, Ebba är bara en i mängden och jag vill inte utmåla henne som den enda boven i dramat. Men jag köper inte argument i stilen med "men alla andra gör det så varför inte hon". Väldigt många människor anpassar sin stil efter vad Ebba och andra säger är snyggt, det är väl hela syftet med hennes blogg? Så långt är vi väl överrens... Men jag tycker att den påverkan hon har på människor, ofta unga och osäkra tjejer, är väldigt dålig. Genom att skapa normer för hur man ska se ut minskar man möjligheter för människor att vara sig själva. Det finns väldigt mycket forskning som visar på att de normer vi har för hur en kvinna ska vara (som Ebba hjälper till att förmedla) är väldigt destruktiv för kvinnor och tvingar in dem i en underordnad maktposition i samhället.

Kristoffer Lindh sa...

Förresten: Jennie, självklart får du länka både till inlägget och bloggen. Kul att du gillar det.

Nostalgia sa...

:) bra.

jag tror också det kan ha nåt med mognad att göra. att inse och erkänna för sig själv att man faktiskt blir påverkad av medier, mode o hela den ytliga hysterin.
jag var helt säker på, när jag var yngre, att jag inte ALLS påverkades av tidningar och tv, inte reklam heller för den delen.
men nu vet jag att jag gör det.
på ett sätt tror jag att jag är lite tacksam att jag blivit såpass gammal, att jag nästan slipper försöka följa alla trender, och för att jag inte har den kroppen som krävs för det.
visst påverkas jag fortfarande, men nuförtiden är det mycket viktigare att jag själv trivs med det jag har på mig, än att nån mode-expert säger att det är det här som är snyggt nu.

din blogg behövs. även jag inte tycker det är snyggt med hela pyjammaser ;)

Anna Svensson sa...

Är det inte lite motsägelsefullt att säga att Ebbas ideal leder till en underordnad maktposition i samhället när hon själv är en av Sveriges mäktigaste?

/Anna

Kristoffer Lindh sa...

Som jag ser det finns det inget motsägelsefullt i det. Genom att hävda att det finns en snedvriden maktpossition i samhället sägar man inte att det inte finns några kvinnor med makt. Det finns självklart mäktiga kvinnor även i ett kvinnoförtryckande system. Man får skilja på individ och grupp här.

Anonym sa...

Hon tvingar väl ingen att följa hennes stil? Att du har någon vidrig socialist-kommunist-tanke om att ingen får vara mer än någon annan eller bidra med inspiration (vilket är ironiskt med tanke på att din blogg är en stilblogg på samma sätt som Ebbas) är bara hemskt.

Kristoffer Lindh sa...

Argument som dina stöter jag ganska ofta på, och egentligen skulle jag vilja hålla med dig. Men om man menar att det inte finns socialt tvingande krafter och normgivare i samhället tror jag att man är ute på väldigt hal is, därför skulle jag aldrig rösta på något av högerpartierna eftersom de koncekvent vägrar att se eller ta hänsyn till sociala strukturer. Tvång kan se ut på fler sätt, det behöver inte handla om att aktivt tvinga någon. Det kan också handla om att skapa en norm som gör att folk som inte följer den känner sig utanför. Det finns massiv etnologisk och antropologisk forskning som visar att sociala normer har en väldigt stor tvingande kraft på människor, och som sagt, att blunda för det som politiker tycker jag är verklighetsfrånvänt. Jag propagerar för individualism på min blogg, men genom att försöka bryta normer och strukturer, inte genom att förstärka dem, vilket jag menar att Ebba von Sydow gör. Det upplever inte jag som särskilt socialistiskt, snarare social-liberalt. Så jag skulle kunna betäckna mig politiskt som verklighetsförankrad liberal.