måndag 7 juli 2008

Googla på sig själv

Jag googlade på mig själv och hittade följande inlägg skrivet av mig i en debatt om individers frihet och ansvar 2003. Jag står fortfarande för de här åsikterna. Kanske skulle jag formulerat det lite annorlunda nu, men i det stora hela är jag inte ledsen över att denna gamla forumtråd ligger kvar uppe på nätet.

Etnografiska studier av jägar-samlarfolk visar att man i jägar-samlarsamhällen jobbar i snitt 3 timmar om dagen och att resten av tiden går åt till fritidssysselsättningar.

Jag tycker att liberalismen är farligt ute när den förutsätter den egna viljan som den enda nödvändiga resursen för att bli fri. Socialt tvång, normer och ekonomi negligeras ofta nästan helt. Sedan talar politiker i allmänhet och högerpolitiker i synnerhet väldigt lite om vår egen frihets pris. Vi lever i ett lyxsamhälle där vi kan kosta på oss att gnälla både på höga skatter och på nedslärningar inom en vård som kräver skattepengar för att slippa dessa nedskärningar. Dels finns det fortfarande människor i vårt eget samhälle som inte kan ägna sig åt ett yrke de finner meningsfullt samtidigt som man kan ha en givande fritid, visst finns valet, men det är att välja mellan pest och kolera. Utanför våra trygga gränser finns det folk som inte ens kan välja att joba, eller välja att äta. Vi har gjort ett personligt livsstilsval som fått till konsekvens att andra människor går runt med Svältmage eller dör i brist på rent vatten. Nu kanske jag predikar här, men min poäng är att det egna valet, den egna friheten får koncekvenser utanför den egna personen, stora sådan i många fall. Detta är något som liberaler sällan gärna talar om. Jag kan inte förstå hur vi kan prata skattesänkningar när vårat bistånd ligger under procenten.

Kristoffer Lindh

5 kommentarer:

Maria ♥ sa...

Första och sista gången jag googlade mitt gamla forumnick skämdes jag eftersom jag var dryg, bitchig och 17 år när jag skrev dryga, bitchiga och 17-åriga inlägg. Hu!
Och bara för din skull ska jag lägga upp ett speciellt inlägg helt dedikerat till min doktorsväska! När jag har vaknat.

Kristoffer Lindh sa...

Ja, det är inte bara roliga saker man hittar när man googlar sig själv. Jag ser fram emot att läsa om väskan!

Anonym sa...

Så himla fint! Jag blir glad i mitt hjärta av att läsa nästan allt du skriver! Speciellt det här.

Vet du vad jag gjorde? Jag såg på vänsterpartiets kongress på tv. Jag blev peppad och skickade ett mail till Lars Ohly och kommenterade hans tal och vänsterpartiets politik i stort, jag gav ris och ros och relaterade det hela till mitt eget liv. Det fick till följd att jag fick massa mail från en massa vänsterpartister som var helt begeistrade i mitt lilla mail. Och jag ska träffa Tamara Spiric som är

Anonym sa...

gruppledare i Umeå. Hon var råpeppad på att få höra mer av mig. Jag blev jätteglad verkligen! Det ska bli väldigt kul att träffa henne och få säga massa saker som jag tycker ska förändras, framför allt i Umeå då, där jag lever.

Jag vill göra mer som du och tala om för folk och skriva till folk vad jag tycker. För det funkar ju!

Kristoffer Lindh sa...

Peppen! Hoppas du blir politiker. Vi behöver vettiga människor bakom rattarna i det här samhället.