tisdag 18 november 2008

Höstens kanske mest produktiva tisdag.

I kväll har jag varit väldigt flitig och påbörjat hela tre nya hattprojekt. Det första jag gjorde var en stomme att göra coifer av (coifer var tidigare en benämning på små bebismössliknande saker som riddare hade under hjälmen, men åsyftar numera små hattar). Stommen är i diortyll, en tyll som är proppad med en massa stärkelse, den är lätt att forma til när den är blöt, men när den torkat blir den riktigt hård. Hur man gör en coif kommer förklaras i ett framtida inlägg.
Sedan påbörjade jag en svart clochehatt i svart ull. Jag använde samma hattstock som till den bruna hatten jag gjort till Anneli, men den här gången gav jag hatten en tydlig midja, det ska bli spännande att se hur det blir.Sedan påbörjade jag mitt tredje projekt för aftonen, en rar liten hätt-liknande hatt med ett vågformat brätte. Jag fick en tydlig inre bild när jag såg hattstocken, jag hittade ett en lejongul cornett i velour som jag kände passade min inre bild, sen skred jag till verket.
Det är ett sabla jobb att få det någorlunda slätt på insidan, det krävs många nålar. Det behöver bara vara slätt en bit in, längre in fäster man ett täckande foderband.
Fotot ger inte färgen rättvisa. Materialet ser verkligen ut som en lejonpäls, jätterart. Det ska bli väldigt spännande att se vad det blir av den här hatten.

5 kommentarer:

fröken lila sa...

du kanske borde fundera att börja sälja hattar, sádär vid sidan om lärarjobbet? dina hattar är sá otroligt fina, sá de skulle nog sälja som smör tror jag...

Kristoffer Lindh sa...

Tack så mycket! Ja, jag har faktiskt funderat på saken. Det kommer nog bli försäljning av hattar i framtiden, men jag måste hitta någon bra kanal att sälja igenom först.

fröken lila sa...

en bra kanal? jo, det första jag tänkte pá var etsy.com, som är fantastiskt för själv-tillverkade saker, och, som jag har förstátt, mycket enkel att hantera. du kan ju titta pá det i alla fall!

Kristoffer Lindh sa...

Jag ska testa. Problemet är att veta vad som är ett rimligt pris för en hatt.

fröken lila sa...

du kan ju kolla vad andra tar för självgjorda hattar, och sedan kolla vad hattar kostar i vanliga butiker. i alla fall behöver du ju fá in priset för material, plus lite för tiden du har lagt pá hatten. sedan är det väl bara att pröva. trial and error =) fast, etsy är ju en sádan sak där det kan ta láng tid tills en sak blir sáld - men sedan blir det sáld till nágon som värdesätter den ocksá. och du kan ju göra reklam här pá bloggen.