måndag 22 december 2008

Dan före dan före dopparedan


Nu förbereder vi det sista inför morgondagens tillfälliga flytt till mina föräldrar där det slutgiltiga stöket ska genomföras. Det ska griljeras revbensspjäll, pyntas, friteras klenäter och mycket annat.

Kvällen den 23:e är i vår släkt minst lika traditionsbunden som julafton, på själva julafton är det morgonen som är mest traditionsbunden. Då ska klenäterna friteras och skinkan ska in i ugnen. På kvällen bärs granen in och pyntas till tonerna av Bing Crosby. Men den viktigaste traditionen inträffar vid midnatt. Då ska julskinkan provsmakas på julknäcke. Och då öppnas den första julmusten samt en nubbe. Vi sjunger några julsånger och dricker exakt en och en halv flaska must var. Sedan r det läggdags.

På natten kommer alltid tomten, men jag har aldrig lyckats få syn på honom. Men han lämnar några julklappar så att vi ska kunna hålla oss till kvällen. Frukosten på julafton består enbart av sötebröd: Pepparkakor, nötkaka, mjuk pepparkaka, klenäter, mandelmusslor och lussebullar.

Övriga julafton har sett lite olika ut. I år ska jag och Anneli åka till hennes moster över dagen men åka hem till mina föräldrar framåt kvällen där merparten av min släkt kommer att befinna sig. Så i år kan jag inte blanda mumman, hoppas att den ändå blir den godaste mumma vi någonsin druckit.

7 kommentarer:

Knit-Marie sa...

Visst är kvällen före viktig - då avsmakas skinka och vört, med julmust till. Vi bär själva in julklapparna till granen - tomten gillar nog inte oss, för vi har inte märkt av honom på flera år. På julaftonsförmiddagen äts det tomtegröt. Senare KA, julbordet, julklapparna, gottebordet och KB Jonsson. Jättegravida dottern med sambo och gamla svärisarna forslas sen hem och den sanna julfriden infinner sig. Åter till saltgruvorna på juldagen då engelsk julmiddag intas i makens föräldrahem. Resten av helgerna framskrider med stigande förväntan/oro inför Bäbisens ankomst. Se där en jul i förorten.

Jules sa...

Vilken vacker tradition ni har *ler*
Jag har tyvärr inga andra traditioner än att jag lyssnar på rimstugan *fniss* Här är granen klädd för länge sen *Oops* och skinka fick jag tjuvsmaka härom kvällen...jag skäms och erkänna allt detta ;)
God Jul önskar Jules

Kristoffer Lindh sa...

Engelsk julmiddag? Coolt, spritindränkt fruktkaka har jag alltid velat prova.

Jag tror att hemligheten med en lyckad jultradition är att man skiter i vad andra tycker och skapar sig en egen tradition där man tar till sig allt man gillar och skiter i allt man inte gillar. Om det innebär att man kokar en ny julskinka varje advent så
är det lika bra som vår tradition.

I min familj känner vi pepp och inte plikt inför våra traditioner och vi gillar att vara andaktsfulla.

Deliana sa...

Hinner inte med att läsa bloggar odentligt här ute i urskogen, det trådlösa nätet är lååångsamt och det stjäl viktig tid ifrån julmustdrickandet och allt ätande, men hit måste jag ju dyka in och önska en vidunderligt god jul! *stor kram*

Anonym sa...

Redan Annandagen och jag kan bara önska en god fortsättning på Julen.
En relativt ny tradition som mitt viv och jag införde för ett antal år sedan är att vi bjuder in alla grannar att ta med sig allt julklappspapper som blev kvar sedan klapparna rivits fram ur sina emballage, och gemensamt med oss elda upp det i en jättebrasa. Samtidigt bjuder vi på glögg i brasans sken och värme.
Går knappast att upprepa i "storstan", men i norrlands vilda urskogar gör vi lite som vi vill ;-).

Anonym sa...

Struvor är viktigt! Hur blev julsnapsen?

Anonym sa...

Vi provsmakar också julskinkan vid tolvslaget på julknäcke. Det är en fin tradition .