måndag 8 december 2008

Feber och brännvin

Jag sitter hemma med December månads andra feber, en av bonusarna med att vara på praktik. Men skit i det, saffransbrännvinet är färdigt. Ett gram saffran och en halv vaniljstång räckte till en liter gott brännvin som jag sedan sötade upp något med ungefär en matsked mörkt muscavadosocker efter tips. Jag tror dock att jag sparar en del så att släkten inte blir helt på pickalurven på julafton. Smaken blev jag väldigt nöjd med, men inte så nöjd som med färgen, den är galet snygg!

5 kommentarer:

fröken lila sa...

det där láter fantastiskt! jag gjorde likör med quitten-frukt (vet ej hur man stavar det pá svenska) báde i ár och i fjol, och även plommonlikör. báda blev jättegoda. idag började jag en julsnaps pá citron- och apelsinskal, nejlikor, kanel och kardemumma.
men saffran? - den här sortens julbrännvin ska jag fixa nu direkt. láter gott gott gott! säg, hur länge ska den dra, och vilken sorts brännvin använde du som bas?

Kristoffer Lindh sa...

Det fick dra i en vecka innan jag silade det. Jag gjorde brännvinet på vanlig Vodka. Jag har läst någonstans att man ska ha starkare grejer till torra ingredienser än till färska. Plommonlikör låter toppen, Kvittenlikör(det stavas som det låter på svenska) likaså. Du skulle pröva slånbärslikör nästa år, grymt gott. Den där julsnapsen bli kanske av nästa år.

fröken lila sa...

slánbär.. jag bor ju i tyskland, och som jag vet máste de ha upplevt lite frost i alla fall, och det händer ju nästan aldrig här. men jag minns att min mor brukade göra sádan när jag var liten. jag fick hjälpa, men inte smaka =)

Kristoffer Lindh sa...

Frostnätterna kan man nog ge dem i frysen. Man säger att man ska plocka dem så sent som möjligt, men jag tror nog att tyska slånbär också är användbara.

Anonym sa...

Det måste jag testa!!