måndag 28 april 2008
Veckans smakduo: Kardemumma och rabarber.
Så: Hurra för Rabarber och kardemumma!
Hårvax till mustaschen
Jag har köpt en burk Dax hårvax till mustaschen och jag känner, i alla fall så här inledningsvis, att det fungerar väldigt bra. Det är ett väldigt kraftigt vax vilket behövs för att tukta de klart bångstyrigare skäggstråna. Det blir lättare att frisera än med det ungerska vaxet, men å andra sidan blir spetsarna inte lika eleganta. Jag skulle haft bild på muschen om inte Anneli stuckit med kameran till Ornö.
söndag 27 april 2008
Och för er som missade...
Musiken i inlägget
Ja, det där gick ju bra.
Jag får för mig att jag vill, i bästa modebloggaranda, skriva ner vad jag har på mig i inslaget, var jag köpt in det och vad det kostade. De flesta av kläderna från inslaget är plagg jag använder väldigt ofta, och kvalitén har visat sig vara väldigt hög i förhållande till priset. Så att ha en egen stil behöver inte kosta en mindre förmögenhet.
Skjorta: Vintage Shirt, 355 kronor
Krage: Vintage Shirt, 190 kronor
Fluga i siden: Vintage Shirt, 213 kronor
Hängslen: Vintage Shirt, 106 kronor
Kavaj och väst: Beyond Retro, 150 kronor
Byxor: River Junction, 298 kronor
Skor: River Junction, 717 kronor
Klocka: Clas Ohlson (!), 98 kronor
Ärmhållare: Georg Sörman, 50 kronor
Hatt: Den har jag gjort själv på Hatteljén,
Missa inte kvällens, nej veckans höjdpunkt!
Sverige! om mode och stil
En hetsig debatt om 70 000 kronors-väskor och modebloggar har rasat under våren. Är mode bara ytlig konsumtion, kultur eller rentav konst? Susanne Ljung, stridbar modejournalist och programledare gästar Sverige! på söndag. Del 12 av 20.
Reportage om kläddesignern Åsa Bjärenäs som får inspiration av kontrasterna mellan det gulliga och hemskheter som tortyrredskap och ond bråd död.
Sverige! har också träffat "Unga farbrorn", Kristoffer Lindh som väljer att gå mot strömmen och klär sig helt à la tidigt 1900-tal.
15-åriga pianisten Maria Verbatié från Uppsala tävlar mot Europas bästa solister i Eurovision Young Musicians 2008 i Wien i maj. Nu får ni höra henne spela i Sverige!
Programledare: Pernilla Månsson Colt.
SVT2 söndag 27 april 2008 kl 18.15: Sverige!
lördag 26 april 2008
Norfolk jacket
Enligt vad jag läst mig fram till är detta någon slags föregångare till blazern, den första kavajen man kunde bära lite ledigt och som inte behövde matcha brallorna. Hur som helst är de väldigt snygga och jag skulle gärna införskaffa en. Men som så mycket annat jag gillar verkar de stört omöjliga att hitta till ett rimligt pris. Men skam den som ger sig. Förr eller senare ska jag nog få ikläda mig min första Norfolkjacka. Och jag kommer att vara så ruskigt snygg.
fredag 25 april 2008
Luskam: Svaret på mitt mustaschproblem.
Exil
Har ni förresten läst på Annelis blogg att vi ska fara till solen?
torsdag 24 april 2008
Kortärmat till sommaren
Jag planerar att införskaffa några kortärmade farfarströjor från Vintage Shirt till sommaren. Snyggt, skönt och ledigt.
onsdag 23 april 2008
En Homburgshatt blir till. Tredje Kapitlet: Finjustering och sömnad.
Fär att ge brättet lite styrsel och den stukning som behövs syr man fast två stycken rigelenband (tunna plastband) längs kanten. Genom att dra ihop banden i ändarna kan man få brättet att stuka sig lite mer. Eftersom rigelenbandet ska sys ihop med täta stygn och det är svårt att få till precis rätt stukning på brättet (stukningen ökar dessutom i regel när man får på sig hatten) så tar detta moment ganska lång tid. Så lång tid att det var i stort sett allt jag han med denna afton.
Dagen efter hade kullen torkat och jag kunde för första gången se ordentligt hur den färdiga hatten på ett ungefär skulle komma att se ut.För att kullen inte ska förlora sina skarpa kanter och sin form kan man pensla insidan på de mest utsatta områdena med shellack. Det gäller att ta väldigt lite, annars blir ytan nästan som plast.
Dagens fika bestod av kaffe och en fantastisk kanelpaj, det var svårt att inte försöka sno åt sig mer än sin beskärda del.
Nästa kapitel: Kantband
tisdag 22 april 2008
Edwardian Promenade
A suitable wardrobe.
Så här skriver författaren klokt om kläders värde: It's important to remember that the cost of clothing is not the initial cost, but the price divided by the number of times it's worn, plus some arbitrary amount of bonus points for the pleasure it provides.
Visst, han spenderar 1000 dollar på ett par skor medan jag längtar efter att få råd att köpa en kavaj, men citatet är minst lika sant för mig som för honom. Hur ofta får inte den där tröjan man köpte bara för att den är billig samla damm i garderoben egentligen? Hur mycket av de kläder man köper på sig har man egentligen haft särskilt stor användning för?
Bloggen tar upp mycket spännande om herrkläder ur ett skönt nördigt detaljerat perspektiv. Det skrivs bland annat om vilka skor som är snyggt till flanellbyxor och hur svårt det är att hitta bra grå mocka till skor.
måndag 21 april 2008
Jag var bara nio bast, ha förståelse
Edit: Här kommer en tredje favorit:
Veckans smakduo: Gräddfil och lök
Så: Hurra för gräddfil och lök!
lördag 19 april 2008
Melodikrysset
Säljes: 1:a på Söder.
Nu ligger annonsen för lägenheten uppe på nätet. Det är visning den 27:e, samma dag som jag är på TV, och den 28:e. Så om ni vill tita på den eller är intresserade av att tjacka en fin, centralt belägen 1:a i Stockholm så är ni välkomna då.
fredag 18 april 2008
Visdomständer, en klassiker
torsdag 17 april 2008
Mustig Hattshop.
Men Wellingtonhatten, mest känd som Mad-hatter top hat efter karaktären i Alice i underlandet, är lite väl over the top. Men man bar faktiskt sådana på 1800-talet.
onsdag 16 april 2008
En Homburgshatt blir till. Andra kapitlet: Att forma hatten.
Nu är det dags att forma själva hatten.
Först blöter man insidan av kullen på kaplinen ordentligt, sedan rullar man ihop den och lägger i en plastpåse i c:a tio minuter. Under tiden kan man sätta en plastpåse över hattstocken och klä in brättesstocken i gladpack. Detta för man för att kaplinen lätt färgar av sig och vi vill ju inte att nästa hatt vi tillverkar ska bli missfärgad.
Efter tio minuter tar man ut kaplinen ur påsen och ångar den. På hatteljén använder vi en kaffekanna som står på en elplatta . Man håller hatten över ångan med insidan neråt tills det börjar bildas vattenpärlor på ovansidan. Sedan tar man och töjer ut brättet allt man kan så att det blir lite större, man blir förvånad över hur hårt man kan ta i utan att materialet riskerar att gå sönder.
När man töjt blir man kanske tvungen att ånga på igen. Så fort hattämnet svalnat blir det alldeles stumt och otöjbart. När man ångat på är det dags att trä kaplinen över stocken. Det är bara att trycka på med all sin kraft. Sedan kan man gnugga och bända för att vå hattämnet att sitta ordentligt på stocken, det är lättare att formma filten än man kan tro. När man är färdig sätter man ett kraftigt gummiband runt hattstocken där det är tänkt att kullen ska övergå i brättet. Se till att gummibandet sitter så att hatten blir tillräckligt hög.
Ungefär här behöver man kanske en paus och det blir dags att ta sig en kaka med en kaffetår till. Kerstins Jornötskaka är oemotståndlig.
Kaffetårens stärkande egenskaper kom väl till pass eftersom det nu är dags för det läbbigaste steget i tillverkningen: Att klippa isär kullen och brättet. Det är bara att bita ihop och klippa c:a 4 mm under gummibandet.
Innan man ska spänna fast kaplinen på brättesstocken behöver man med all sannolikhet töjja ihop brättesbiten något så att hålet i mitten krymper. Det är inte så särskligt svårt, men orsakar viss smärta i tummarna.
Sedan fäster man insidan av brättesbiten mot insidan av brättesstocken och fäster med häftift eller grova nålar. Man börjar i de fyra väderstrecken och slätar sedan ut mellan dem. Man behöver ånga på rätt ofta och då är det bara att hålla Stocken och brättesbiten över ångan (Ni ser vattenkokaren till höger i bild.
Sedan är det bara att spänna ut kaplinen. Jag trodde att det skulle bli knivit med den här stocken, men det gick lätt som en plätt. Även här fäste jag med nålar i de fyra väderstrecken, men sedan spände jag på ett rejält gummiband för att hålla fast kaplinen.
När både kulle och brättet trätts upp på hattstockar är det bara att vänta på att de torkat vilket tar något dygn. Så nästa kapitel kommer inte förrän nästa vecka då jag får återse mitt projekt
Nästa kapitel: Finjustering och sömnad.
Jag har en liknande idé
Kan inte folk sluta gotta sig i andras tragedier?
tisdag 15 april 2008
Utmanad av bondhustrun.
Ung Farbror
Bjönen Plöta
Korven
TRE saker som skrämmer mig:
Höjder
Jan Björklund
Beroendeframkallande substanser
TRE saker jag har på mig:
hängslen
skjorta
hatt
TRE sanningar:
Jag har känt en man som träffat snömannen
Det finns minst ett brädspel som passar just dig och din smak.
Alla är bra på matte.
TRE saker jag verkligen vill ha:
En sekelskiftesvilla
Knäppkängor
En resa till Zambia med Anneli
TRE personer jag utmanar:
Ledsen alltså, men jag gillar inte grejen med att utmana.
En Homburgshatt blir till. Första kapitlet: Hattstocken och hattämnet.
Det första man ska göra är att bestämma vilken form hatten ska ha och i vilket material den ska vara. För att få fram formen behövs en hattstock till kullen och en till brättet (När man gör clochehattar brukar man dock forma brättet på frihand)
Eftersomjag hade fått hem en fabulös brättesstock var valet av brätte redan hugget i sten, så det var bara ett se ut en bra stock till kullen. Jag valde en läcker assymetrisk stock med ett väldigt karaktäristiskt utseende.
Nu när valet av form var klart skulle jag välja material. Den här hatten kommer att bli av filt och jag valde en grå kaplin. Kaplin är ett hattämne som har ett ordentligt brätte, om ämnet inte har brätte kallas det stump.
för att stocken ska få rätt storlek trär man på ett antal mössliknande stickade saker som kallas strumpor tills man får rätt storlek. Strumporna gör att formen på hatten blir lite mindre distinkta, men det går att rätta till senare. Det kommer jag in på när det är dags.
Nästa del: Att forma hatten.
måndag 14 april 2008
Veckans smakduo: Pilgrimsmusslor och paradiskorn
Så: Hurra för pilgrimsmusslor och paradiskorn!
söndag 13 april 2008
Söndagsmys med Penguin Café Orcestra
lördag 12 april 2008
Ung Farbror tänker till om skräp.
Men när jag höll på att slänga en massa skräp som inte ska med i flytten insåg jag: När man säger att man är bra på att slänga saker säger man också att man är bra på att samla på sig en massa skit. För mycket av det vi slänger är verkligen skit. Det var skit redan när det köptes. Det köptes utifrån ett kortsiktigt perspektiv och frågan är om man hade nytta av det ens när det införskaffades.
Nej, nu har jag bytt ideal: Jag ska vara en sån som inte slänger gamla grejjer. För jag ska vara en sån som inte köper på mig en massa blaj. Det ska inte finnas något att slänga. Jag kommer att skämmas lite när jag slänger alla rester från mitt gamla hem. Rester som uppgår säkert i tusentals kilon. Det är inte klokt, så kan inte någon som verkar för ett hållbart samhälle hålla på. Skam på mig, och skam på alla andra som gillar att slänga ut det gamla. Nu får vi ta och skärpa oss.
fredag 11 april 2008
Att fixa med flytt
Förresten, nästa vecka får den här filmen premiär och vi har redan köpt biljetter. Michael Gondry är lite av en hjälte...
torsdag 10 april 2008
Hattstocken har kommit!
Sladdar och strömbrytare som förr.
Och så här läckra lamphållare, också i porslin, och tillhörande glödtrådslampa.
onsdag 9 april 2008
Portishead - Third
tisdag 8 april 2008
Konstig sak 3: Väldigt osannolikt sammanträffande.
Konstig sak 2: De unga tu ska få balkong.
Konstig sak 1: Ung Farbror blir TV-stjärna.
Årets hittills konstigaste dag.
söndag 6 april 2008
Damasker igen.
lördag 5 april 2008
Svajjig motivering
En del har undrat varför jag valt just den stil jag valt. Man tänker sig nog att jag har väldigt bra koll på det, det vore ganska rimligt att anta att jag vet varför jag gör som jag gör. Men jag har funderat ett antal gånger, och jag har faktiskt inget riktigt bra svar. "Jag tycker helt enkelt att det är snyggt" har fått duga som svar hittils. Men jag känner inte att det räcker ända fram, jag bloggar ju om min klädsmak for christ sake, jag borde väl kunna motivera min smak lite bättre än så. Men tills jag håller på att fundera får ni hålla till godo med en bild som skulle kunna förklara åtminstone en del av varför jag gillar den här klädstilen.
fredag 4 april 2008
Pappa: The härmapa
Allmänt skval.
I morgon blir det fler lägenhetstittar i närförorten, det känns väldigt spännande men det är jobbigt att hålla på att budgiva näår det är så mycket pengar det handlar om, det känns hafsigt på något sätt när man liksom kastar sig med många hundratusentals kronor över sms till en mäklare. Men det känns ändå rätt så skönt att vi liksom tankemässigt har ställt in oss på att flytta. Jag älskar den här lägenheten, men den är till för att en person, inte två, ska bo i den och jag vet att jag kommer älska nästa lägenhet mer, den kommer ju bli vår och inte min. Delad glädje är dubbel glädje.
Jag väntar fortfarande på min brättestock och på ett uttalande från Orrefors, de har i alla fall mailat och sagt att det inte är omöjligt att det är Orrefors i alla fall. Ni ska få se en bättre bild på lampan förresten, den hade inget vidare ljus på sig på senaste bilderna.
torsdag 3 april 2008
Veckans smakduo: Citronskal och parmesan.
Så: Hurra för citronskal och parmesan!