söndag 3 maj 2009

The Game för pubgäster

Går man på pubar som har stora och bra utbud brukar servicen ofta stå i direkt proportion till hur kunnig och intresserad man är som gäst. I går var jag med Nisse på Oliver Twist och efter att först ha fått vänta oförskämt länge på bord av ganska vresig personal blev vi sedan kungligt betjänta efter att vi gjort våra dryckesbeställningar. Jag tänkte att jag skulle ge några stalltips för hur man får ett sådant trevligt bemötande på krogen, vilket också brukar innebära att man får smaka fantastiska ölsorter.

  • Skaffa lite kunskap om öl i förväg genom att köpa lite olika sorter på systemet. Gå gärna till något lite större systembolag och säg att du vill testa lite olika sorter. Jag tycker att man ska ha erfarenhet av belgisk ale i olika styrkor och färger, olika porter och stouts, imperial stout, veteöl och spontanjäst öl. Det finns en fördom om att mörk öl är svårare att dicka än ljus öl, tvärtom är mörk öl ofta mildare och mindre besk. Var inte rädd för mörkt.
  • Var intresserad av att prova nya ölsorter och visa att du är open minded.
  • Det är bra att ha lite kunskap om olika ölsorter, särskilt de du är intresserad av. Vissa sorter står högre i kurs än andra, till exempel får du inte lika mycket cred om du pratar om ljus lager som om du pratar om imperial stout eller lambic.
  • Tyck inte att du är supercrazy som beställer in en fruktöl eller något real ale från gästtappen.
  • Har du hittat något öl du gillar, fråga efter andra liknande öl. Ett knep är att prata om ölets egenskaper. Extra bra är om ölet du testat är från något litet bryggeri eller från belgien. Om du sedan gillar ölet lägger du det på minnet, då kan du använda det ölet som referens när du frågar eftersom det sannolikt är aningen credigare än ölet innan. Du kanske börjar med Leffe blond som du druckit på systemet. Du säger att du gillar det och får kanske en röd Chimay, du märker att det finns fler Chimay och prövar även den blå. Du frågar nästa gång efter något som liknar den och blir kanske bjuden på en S:t Bernardus Abt. 12 och plötsligt har du en hel radda med öl i ditt referensbibliotek att använda när du pratar med servitörerna.
  • Visa respekt för personalens kunskaper och be dem vidga dina vyer. Var inte skrytig eller mästrande med dina kunskaper.
  • Du får garanterat respekt om du köper öl som kostar mer än 100 kronor per flaska, förutsatt att du inte gör en grej av priset. Själv när jag går ut tar jag hellre en hundrakronorsflaska en två femtiokronors. Så det blir inte nödvändigtvis så mycket dyrare. Det är helt OK att be om flera glas till de dyrare flaskorna, det ger ofta rent av extra respekt. At ta in en bra porter att dela på till efterrätten är inte bara riktigt gott, det gillas även av personalen. Flaskan på bilden ovan är en Närke Stormaktsporter från 2007. 345 kronor för 25 cl, vi var vansinnigt omtyckta om omhuldade av personalen när vi tog in den.
  • Om personalen frågar vad du tyckte om ölet ska du inte bara säga att det var gott eller äckligt. Beskriv de smaker du hittat i ölet och jämför gärna med tidigare upplevelser. Var inte rädd för att göra felaktiga referenser, dina referenser är dina och det är hlet OK att hitta smaken av hallonremmar i en pale ale.

5 kommentarer:

Jens sa...

Du är en fantastisk man på många sätt inte minst hur du sprider glädje och kulinariska upplevelser kring dig. Jag hoppas att du färdigställer detta till en schysst coffetablebok eller kurslitteratur i framtiden.

Maria sa...

Det här inlägget får en länk i min lajvgrupps forum. Vi dricker öl varje tisdag på Bishops Arms på Bellmansgatan och jag tror nog att det är fler än jag som skulle vilja vara bättre på att beställa öl.

Anonym sa...

Visst är det roligt med öl, men det är kanske inte så märkligt att man blir omhuldad av personalen om man tar in en flaska öl för 345 spänn. Det motsvarar ju att beställa en vinare för strax över tusenlappen.

Frågan som kvarstår: Var smaken lika stor som prislappen?

Kristoffer Lindh sa...

Jag tycker absolut att det ar värt pengarna. Men det är lite en fråga om hur intresserad man är av öl så klart. Det var ett väldigt gott öl och det gav mig väldigt mycket att få smaka det. Men det lär inte bli en vana att beställa in den.

Många skulle tycka att det är konsitgt om man beställer en öl för 80 kronor per flaska samtidigt som man tycker att det vore helt rimligt att beställa in ett glas vin för samma slant, det tycker jag är ganska konstigt, värdet borde inte bedömmas utifrån vad det är för något man köper, utan för vad det ger mig som värde. Om man får välja mellan ett glas vin eller en flaska öl för samma pris och man föredrar ölen ska man väl gå in för ölen?

Anonym sa...

Självklart ska man välja ölen om det är vad man gillar, jag menade bara att den suraste krögare förmodligen mjuknar om man spenderar 345 kronor på en flaska öl/1000+ kronor på en flaska vin. Så länge det ligger ett ärligt hantverk bakom drycken är det ena inte finare eller bättre än det andra.

Att servicenivån på vissa ställen varierar med kundens kunskapsnivå tycker jag är beklämmande. Har full förståelse för att en _otrevlig_ kund blir dåligt bemött, men det är ju inte samma sak som en _okunnig_ kund, som kanske lärt sig mer om servisen var trevlig och hjälpsam.