onsdag 3 mars 2010

Medeltiden

I min ungdom var jag väldigt intresserad av medeltiden, och eftersom jag är lajvare har jag en del bekanta som fortfarande håller sitt medeltidsintresse i gång. Eftersom jag gör hattar och medeltidsnördar har det lite svårt att få tag på medeltidshattar har jag och min kompis Petter pratat ett tag om att jag kanske skulle testa att göra en. Så för någon vecka sedan tilverkade jag en hatt till honom i sen 1300-talsmodell. Den enda bild jag har på den är den nedan, jag måste säga att jag blev väldigt nöjd med den.Så nöjd att jag strax därpå kände att jag ville testa att göra en medeltida jakthatt, eller som man kanske vill kalla den, Robin hood-hatt. Den var förvånansvärt enkel att tillverka och den känns riktigt bra. Vi får se hur det blir med det hela, men det vore väldigt roligt att ha medeltidshattarna som en sidogrej till de andra hattarna i framtiden.

5 kommentarer:

Läsare sa...

Ja! Åh! Det är toppen! Jag har själv gjort en jägarhatt av en hatt jag tovade på syslöjden i nian. Blev ju inte lika stilren som din, förstås...

Leo sa...

Jag såg den gula lajv under helgen. Först tyckte jag att det såg konstigt och fult ut med en gul hatt. Sedan insåg jag att det inte alls var fel något fel på hatten eller dess bärare, utan på blicken.

Anonym sa...

Trevliga tidsenliga hattar båda

Ha en bra vårdag ! Wassen

Anonym sa...

Kul att se att fler börjar ha medeltida hattar!

Appropå hattar, har du något förslag på hur man kan stärka en gammal hatt? Går det att göra alt. köpa någon typ av stärkelse som passar till filt?

Kristoffer Lindh sa...

Det bästa är saponlack som man späder i lösningsmedel, men även schelack går bra, dock färgar det lätt av sig.

Stryk en blandning på c:a 30% lack tunt på insidan av hatten, låt torka, kolla sedan om det är lagom stryk annars igen. Du vill inte att lösningen ska gå igenom hatten, det blir inte snyggt.