måndag 25 februari 2008

Det här med ålder.

Det finns en massa åldersfloskler som "skaffa barn får man göra sen, nu måste man leva livet" eller bara "håll huden ung och fräsch med NIVEA" eller vad det nu kan vara. Det finns någonting djupt provocerande i idén om att livet tar slut, eller åtminstone blir sämre när man blir äldre. Sen har vi det här med Amelias M magasin som lanserar Mappien. Hennes lösning på åldersproblemet är att skapa en tant-trend där tanter som är 50+ ska leva livet i ungdomlig fart och låtsas att de är unga.

Det som verkar så härligt vid första anblicken pekar på någonting som jag tycker är väldigt sorgligt i vårt samhälle: att identitet är så starkt förknippat med ålder, mer specifikt: låg ålder. Man blir misstänkliggjord om man vill skaffa barn vid 22 års ålder eller gillar trädgårdsprogram. Äldre människor får panik och vägrar använda dramaten för att rädda sina åldrande ryggar för att det kan uppfattas som tantigt.

Kan vi inte bara lägga ner allt det där? Varför ska fart och fläkt, sprit och glam, karriär och fast rumpa vara det enda som eftersträvas? Sävlighet, punch i bersån, korsord, trevliga hobbies och åldrande hy har också en plats i samhället, det förtjänar också sina trender. Kan det inte bli coolt att spendera lördagen med tröjstickning eller på etnologiska museet?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bravo!!

Julia sa...

Det är precis av den här anledningen som jag har dig så kärt på min länklista. Oh vad jag gillar dig! Hjärta! :)

Knit-Marie sa...

Du talar vist, oh främling!

Kristoffer Lindh sa...

Tack för fina komplimanger. Det är skönt att känna att det är fler som tycker som jag.

Anonym sa...

Jamen du det låter ju så himla klokt det där!