fredag 22 februari 2008

Expressen+Jan Björklund=gnällbrev

Jag hade inte tänkt att gå in så mycket i skolpolitik på min blogg från början, men jag har väldigt mycket synpunkter på alliansens forskningsfientliga och reaktionära (och absolut väldigt oliberala) skolpolitik. Men...

Detta mail skickade jag till Expressens ledarsida angående denna ledare:

I er ledare hyllade ni Jan Björklunds katastrofala betygspolitik. Det är väldigt olyckligt att personer som sitter på en sådan platform som expressens ledarsida utgör hyllar en sådan reaktionär och vetenskapsfientlig politik som den Jan Björklund bedriver, inte konstigt kanske att man inte vill skriva under ledarartiklar med namn.

Det saknas vetenskapliga belägg för att betyg hjälper "svaga" elever, snarare tvärtom visar forskning på att de svaga elever som Jan Björklund påstår sig värna om slås ut av betygen. Ett lågt betyg sporrar inte elever att prestera bättre, det trycker ner dem ännu längre. Vi vet detta genom studier, ändå bedrivs en politik som verkar i motsatt riktning. Jag tycker att det är skrämmande att vi har ett politiskt klimat där politiska beslut kan fattas trots att vi vetenskapligt kan belägga att beslutet är dåligt. Ännu sorgligare blir det när denna reaktionära kontraproduktiva politik påhejas av ledarskribenter på en av landets största tidningar.
Ni skriver: "Alla nyktra torde nu inse att det föreslagna betygssystemet inte har med översitteri och sortering att göra. Det är en rättvisereform." En klassisk floskel man ofta hör från vurmare för "ordning och reda (raka led och huvudet lågt)". Självklart har det med översitteri och sortering att göra. Tittar man på verkligheten i skolan i dag så måste man vara svårt synskadad för att inte se att betyg används som piska mot störande elever och att betygen skapar en hets och en tävlingsmentalitet hos eleverna som rangordnas efter vilka betyg de har. Det föreslagna betygssystemet kommer att öka detta, jag har svårt att förstå hur man skulle kunna dra någon annan slutsats om man studerat någon av våra högstadieskolor eller gymnasieskolor senaste tiden.

Det är synd att en så stor politisk aktör som Expressen öppet stödjer en politk som i praktiken kommer att slå ut de svaga eleverna och öka den betygshierarki vi redan ser på svenska skolor. Tur att ni inte försvarade Jan Björklunds floskler om flumskola kontra kunskapsskola, ett så långt svar som det hade krävt skulle jag nog inte orka skriva.

/Kristoffer Lindh, Lärarstuderande vän av framåtskridande.


6 kommentarer:

needy girl sa...

Är du emot betyg överhuvudtaget eller bara det nuvarande och det kommande betygssystemet?

Kristoffer Lindh sa...

Jag är emot betyg över huvud taget. För det första så mäter inte betyg det man påstår att det mäter, nämligen kunskap. Betygen ser bara till vissa, mätbara, parametrar som ska värderas, och inte elevernas fullständiga kunskaper inom ett ämne.De viktiga kunskaperna som skolan ska förmedla, enligt mig, är kunskaper som kanske inte är mätbara. Till exemepl förmåga att hitta information, förmåga att fungera socialt och förmåga att resonera, och sådant kan man ju inte sätta poäng på. Så betygen poängsätter en väldigt lite del av det som eleverna ska kunna i skolan, ändå blir betygen det som avgör var du kan bedriva dina fortsatta studier. Jag känner många som ärduktiga på mattematik som fått dåliga betyg, dels för att de som de är bra på inte har premierats, dels för undervisning varit så dålig. SKulle man ändå vilja ha betyg så krävs det en lärarkår som endast utgörs av bra pedagoger, och vi har en lång bit kvar till dess.

Oj vilket långt svar. Hoppas det gav klarhet i var jag står.

Knit-Marie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Knit-Marie sa...

Gärna med skolpolitik, tack!
En annan grej....
ett litet smakligt tips - även om det inte är en kombination. När mina vitlökar börjar schansera, så sätter jag dom i vatten eller trycker ner klyftor i en kruka. Bladen är goda och vackra och växer länge. Kryddar och pryder. God hushållning.

Kristoffer Lindh sa...

Om du säger det så, mer skolpolitik kommer det att bli. Ska pröva med vitlöksklyftorna, låter strålande.

Knit-Marie sa...

Glömde säga att om du sätter dem i vatten, så är det som med alla lökar, att den rotbärande delen bara ska NUDDA vattenytan. I jord kan du bara köra ner dem hursomhelst.