tisdag 19 februari 2008

Veckans smakduo: Salt och socker.Ni kanske tänker att veckans smakduo är lite trist. Jag menar, socker och salt liksom, vad är grejen med det egentligen? Men socker och salt bildar en sådan fantastisk dynamisk duo och samspelet mellan socker och salt ges alldeles för lite utrymme i svenska kök om man frågar mig. Socker i maten är ju egentligen ganska klassiskt. Men att socker verkligen kan lyfta en salt rätt som den gör, det är ju jättehäftigt. Och salt på chokladen eller andra desserter, fantastiskt. Att bara smaksätta vispgrädde med salt och muscavadosocker kan ge mig en nästintill total lycka.

Så: Hurra för salt och socker!

9 kommentarer:

Julia sa...

Sen kan man ju använda det till andra trevliga saker också. Som att grava lax till exempel. Och det om något är väl nästintill total lycka? :)

Kristoffer Lindh sa...

Ja, bara en sådan sak. Vi gjorde ingefärsgravad lax till julafton. En riktig hit.

Julia sa...

Du, det lät spännande. Har du nåt recept på det? Med tanke på hur väl ingefära går till sushi måste det ju vara en hit även till gravad lax :)

Kristoffer Lindh sa...

Jag vill minnas att vi tog ett vanligt recept och ersatte dillen med ingefära, limejuice och rivet limeskal som ci höftade till. Ska se om jag kan skaka fram något recept. Alla som provat den har varit eld och lågor. Busenkelt att göra

Julia sa...

Du, det låter suveränt. Du får hojta till när du har ett recept :)

Anonym sa...

Jag har alltid sjukt mkt salt i min cheesecake. Och kladdkaka.

Anonym sa...

Alla gamla duktiga matgummor smög ofta ner en nypa av socker i maten och salt i "sötbrödet", bara som smakbrytning!Om jag ska göra kakor och inte har riktigt smör har jag lite salt på margarinet,har lyckats lura några iaf!

Anonym sa...

Ovanligt med salt och socker i svenska kök? Har du glömt inlagd sill med både salt och socker i ättikslagen? Eller den såväl saltade som sockrade brunsåsen? Eller de salta sillbullarna med den sötsura korintsåsen?
Så värst ovanlig tycker jag inte att smakkombinationen verkar vara i den traditionella svenska matlagningen. I morgon skall jag äta sillbullar. Det händer alldeles för sällan.

Anonym sa...

i Thailand dippar de ju frukten i en blandning av salt, socker och chili - mest för vätskebalansen tror jag, men det är svingott!
och saltlakrits - salt och sött och jättegott. Och apropå det ska jag dela med mig av ett tips som kan låta skumt, men är mycket lyckat åtminstone i min mun: man tar en "salt patron" (2-kronors godisarna) och sen tar man en kopp kaffe m mjölk och så dricker man på bit med patronen. Man kan inte prata på ett tag, för patronen är rätt stor, men gott är det.
mvh
Elin