lördag 29 mars 2008

Älgörtsgravad lax

Nu har jag äntligen prövat att älgörtsgrava lax. Och resultatet blev över mina redan höga förväntningar. Jag gjorde en snabbgravning, men självklart kan man göra en ordentlig gravning också. Receptet gäller den snabbgravade här, men det är bara att föja receptet jag har på ingefärsgravad lax men byta ut ingefära och lime mot älgörtssaft om man vill göra på det hederliga viset.

Fördelen med snabbgravning är att det går fort och kräver väldigt lite jobb. Det här kommer jag göra ofta kan jag lova.
Nog snackat, här kommer receptet. Det är beräknat pr 100 gram, ungefär vad om får plats på en normalstor tallrik, men jag skulle göra minst 200 gram om jag inte ska äta ensam.

Ingredienser:
100 gram tunnt skivad laxfilé, frusen, sedan tinad, jag köpte portionbitar av lax.
1 msk salt
1 msk socker
5 msk koncentrerad älgörtssaft.

Blanda salt och socker, strö hälften av blandningen på en normalstor tallrik, lägg laxskivorna i ett lager på salt/sockerblandningen. Strö sedan resten av socker/saltbandningen på laxen. Häll över saften så att alla bitar får sin beskärda del. Låt stå i rumestemperatur i en timme. Ta upp laxbitarna och klappa dem torra med hushållspapper. Servera.

Laxen får en ganska redig smak av älgört men laxen får fortfarande utrymme, vill man att den ska vara lite subtilare kan man alltid ta lite mindre saft.

4 kommentarer:

Knit-Marie sa...

Nu gäller det att komma ihåg platsen för detta recept tills jag fått lite egen ängsdrottningssaft!

Kristoffer Lindh sa...

Ja, det är det verkligen värt. När mina barnbarn frågar mig vad jag är mest stolt över i mitt liv ska jag säga att det var att jag kom på att man kunde grava lax med älgörtssaft.

Anonym sa...

Alltså, du fattar inte hur jävla lyckligt lottad du är att bo i ett land där det är hyfsat billigt att köpa fisk. Här i München kostade det mig och slynan över €30 att köpa en laxsida att grava. :[

Kristoffer Lindh sa...

Jag lovar att täka på det ärta gång jag gravar lax.Ni har billigare sällskapsspel i München, me de kanske inte är något du ser som en särskilt stor kompenation...