onsdag 4 februari 2009

Fjäderdekoration

För mig är hattmakeri en väldigt organisk process. Man vet sällan hur den slutgiltiga hatten kommer att se ut när man börjar forma den. Dels beror det på att man kanske inte kan se på hattstocken hur hatten kommer att se ut, dels beror det på att man kommer att ändra sig många gånger under skapandeprocessen.

I går spenderade jag en stor del av kvällen med att fundera ut hur jag ska dekorera den nya blå hatten. Jag hade ju funderat på vingar. Men så fort jag börjat gräva i Kerstins fjäderlåda hittade jg andra saker att dekorera hatten med. Jag började plocka fram olika fjädrar och lekte med olika sätt att dekorera hatten med dem. Jag fastnade för några orange tuppfjädrar som matchar det mörkblå perfekt.
Sedan hittade jag några smala randiga fjädrar som var allt för snygga för att inte kika närmare på. Och de passade perfekt till hatten och till de orange fjädrarna.
Men hur många fjädrar skulle jag ha? Två var fint, men kändes lite tamt, tre gav lite mer kropp utan att vara allt för mycket.

Till sist sydde jag ihop fjädrarna. Jag har dock inte fäst dem än på hatten. Jag är väldigt nöjd själv. Jag ska täcka basen som fjädrarna sitter fast på med någonting och de randiga fjädrarna måste fästas på något sätt så att de inte bara hänger i ansikten på personen som bär den. Det är den mest avancerade fjäderdekoration jag jobbat med hittils, men det lär bli fler av dessa lite mer avancerade dekorationer i framtiden, det är så roligt.

6 kommentarer:

fröken lila sa...

sáááá snyggt! och 20talsaktigt! när var det du ville öppna hattbutik sa du?? ;)

Knit-Marie sa...

Tjatigt, kanske men jag måste än en gång säga hur mysigt det är att följa ditt hattmakeri. Denna är ju så vacker!!

Ung tant sa...

Du är utmanad.

Lillgull sa...

Hm..Jag älskar de randiga långa strånkarna! Otoligt snyggt ifall man kan få dom att följa ett sånt vågmönster över hatten(som på bilden). Men det lilla orangea fyrverkeriet.. Njaa det blir lite flugfiske känsla... (det kan iofs bero på den gula knappnålshuvudet..)
Som hattbärerska skulle jag nog inte vilja ha en dekoration mittfram för det blir så centralt. Det tar fokus ifrån mitt ansikte, vilket är hattens jobb.. Att rama in mitt ansikte..
Usch jag låter så negativ o trist! :( Smaken är så olika! Så är det!
För att inte verka som värsta tråk-neggot så måste jag bara säga att det är väldigt kul att se alla de här bilderna på hur hattarna föds i denna organiska process.

Kristoffer Lindh sa...

Fröken lila: Ha ha, jag lovar att annonsera dr det händer, men än så länge har jag ingen tidsplan.

Knit-marie: I så fall får du gärna fortsätta tjata, det är mysigt att höra.

Ung Tant: I know. Jag kanske antar utmaningen så småning om.

Lillgull: Jag tycker att det generellt är snyggt med assymetrisk dekoration liksom hattar som i sig är assymetriska. Men jag tycker att den här hattformen kräver en symetrisk dekoration. Jag tycker att det är roligt att pröva olika grejer, och jag har sett folk i hattar med symetrisk dekoration som ser skitsnyggt ut. Så mer än smak så tror jag att det handlar om att hitta rätt hatt för rätt person. Man passar i olika hattar helt enkelt.

Flugfiskekänslan kommer nog försvinna när jag täckt mitten av plymen.

Lillgull sa...

Hihi.. Ja när jag kisar lite mot bilden så kan jag nästan se en lite orientalisk känsla över den. I mina ögon blir det lite som en orientalisk ram. Skulle passa finfint på någon mary pickford eller Sarah Bernhardt lookalike... Mycket sotade intensiva och mystiska ögon, som fångar betraktarens blick. Åh dessa hattar... De får mig alltid att drömma. Att i fantasin sätta olika hattar på olika personer.

Varje hatt har som du säger en person som passar i dom. Kanske har det att göra med att vi ju har lite olika form på våra pannor och huvuden. Man passar ju bättre i vissa hattar precis som med frisyrer. Sedan kan man ju faktiskt ha en hatt på olika vis också! Det går ju faktiskt att sätta den lite på sniskan! :)