torsdag 11 juni 2009

Fantastisk barnbok

Köpte bilderboken Snäll av Gro Dahle och Sven Nyhus förra veckan. Den handlar om Lussi som är så snäll och lydig att hon till slut försvinner. Boken känns väldigt angelägen och visar vilket övergrepp det kan bli när man uppmuntrar barn till lydnad och artighet. Bilderna är dessutom helt otroliga.
De har också skrivit en bok som heter Den arge, om en pojke som blir misshandlad av sin pappa. Boken var tyvärr slut när jag skulle köpa den, men jag vill verkligen ha den. Det är skönt att det äntligen kommer barnböcker som våga ta upp tunga ämnen.

8 kommentarer:

Linus Flensberg sa...

Den arge är en jättekonstig bok. Den våldsamma pappan är huvudpersonen och om honom är det synd.

Kristoffer Lindh sa...

Fast boken handlar väl om att förstå. Då kanske det är en bra vinkel. Jag ska läsa den innan jag uttalar mig.

Linus Flensberg sa...

Tycker du att våld i hemmet är okej och att det ens går att förstå sådana handlingar? Hustru- och barnmisshandlare borde spärras in på livstid de svinen

Kristoffer Lindh sa...

Varför skulle jag tycka att det är okej? Vilken dum kommentar. Ja, jag tycker att man kan förstå de mekanismer som ligger till grunden för att någon blir hustru- och barnmisshandlare och jag tror att de kan få hjälp. Därmed inte på något sätt sagt att jag skulle tycka att det var okej. Man måste till exempel inte vara för tvångskastrering för att få fördömma våldtäckt. Sådana där uttalanden är farliga och bäddar för ett inhumant samhälle. Boken är skriven för barn som själva har blivit misshandlade av sina föräldrar, för dem hjälper det att förstå, inte att fördömma. Det viktiga är väl att få offren att må bättre, inte att sätta grningsmannen bakom galler.

Linus Flensberg sa...

Men eftersom att ofer för våld i hemmet åftare själva riskerar att bli barn- och hustrumisshandlare tycker inte jag att det är bra att påverka dem positivt. Det är bara jätte sjukt och dumt

Kristoffer Lindh sa...

Jag förstår faktiskt inte ditt resonemang alls. Menar du att förståelse är negativt? Det köper jag i så fall inte alls. Det känns fullständigt orimligt. Tvärtom kommer man inte åt problem som man inte förstår. Genom att få barn som är utsatta i hemmet att känna sig synliggjorda kan vi lyfta ur dem ur den våldsspiral som ofta följer, precis som du själv påpekat.

Linus Flensberg sa...

Måste vi vara oväner Kristoffer, jag vill inte bråka mera

Kristoffer Lindh sa...

Jag är inte ovänn med folk bara för att jag inte tycker som dem. Oroa dig inte för det. Men jag kan absolut tänka mig att lägga ner nu.