fredag 21 mars 2008

Unga farbroderns älgörtssill

När vi gravade laxen la vi också in sill. Vi gjorde en klassisk glasmästarsill och jag experimenterade med en älgörtssill. Efter att ha provsmakat den och funnit den mycket angenäm vågar jag lägga upp receptet här. Eftersom jag misstänker att de flesta av er inte har tillgång till älgörtssaft ska jag säga att jag är övertygad om att det här receptet med all sannorlikhet passar precis lika bra med fläderblomssaft.

Ingredienser:
Inläggningssill
Lök

Lagen:
1 del ättika
1 del socker
3 delar outspädd älgörtssaft. Jag gör saften själv om somrarna efter fläderblomssaftrecept, men för er som inte gjort någon alternativt druckit upp all vet jag att den bland annat finns att köpa på Skansen i Stockholm, men jag har även sett den på andra håll i vårt avlånga land.

Gör så här:
Skölj lämplig mängd inläggningssill (i burken på bilden är det 2 plåtburkar Abbas inläggningssill), skiva den i bra munsbitar. Skiva löken tunnt. Varva sill och lök i en glasburk så att det känns som ett bra förhållande mellan mängden sill och mängden lök (löken fick en särdeles fin smak av lagen, så ös gärna på med löken). Blanda ingredienserna till lagen, här kan man antingen koka upp allt och sedan låta det svalna, alternativt kan man röra ihop allt kallt, se då till att röra tills allt socker har löst upp sig. Häll sedan lagen över sillen så att det täcker. Låt sillen stå i kylskåp minst ett, helst två, dygn innan servering. Smaken på sillen är, trots att lagen är ganska stark, mild och blommig.

2 kommentarer:

Knit-Marie sa...

Åh...älgörtssaft! Det måste jag göra i sommar! Vet du att älgörten heter Queen of the Meadows på engelska? Lite mer aptitretande, eller hur?

Kristoffer Lindh sa...

Ja, det är ett mycket mer aptitretande, och mycket lämpligare namn. Det är konstigt tycker jag att en av sveriges både vanligaste och mest väldoftande blommor är så pass okänd bland folk. Jag ska göra vad jag kan för att det ska bli ändring i den saken.