fredag 10 juli 2009

Pride och heteronormen

Stockholm Pride har gjort en liten film om hur vi påverkas av heteronormen. Väldigt bra grejer. Hoppas det får upp ögonen på åtminstone någon.

10 kommentarer:

Emma sa...

Jag gillar den.
enkel och tydlig utan att skriva någon på näsan.

Lo sa...

Vad är det för fel på den sk. "heteronormen". Jag personligen är jätteglad att vi fortfarande har kvar en del saker som skiljer könen åt. Jag tror att det behövs för att upprätthålla den intersexuella attraktionen. Att försöka smeta ut allt och alla till en homogen och betydelselös grå massa låter helt otroligt sorgligt i mina öron.
Jag skulle blankt vägra att köpa dockor till min son likt jag ser så många andra föräldrar som gör. Jag anser att det är närmast barnmisshandel då jag knappast tror att det är pojkarna i fråga som önskat dessa, utan snarare föräldrarna som vill roffa åt sig pk-poäng på deras bekostnad.
Jag må vara en smula reaktionär men åtmisntånde är jag ärlig. Du förespråkar ett arkaiskt klädideal som till skillnad från det som råder idag skiljer könen åt på alla plan och där begreppet unisex på ingalunda sätt existerar.
Jag tycker ju inte att det är något som helst fel med detta, men att samtidigt förespråka en total nedrivning av alla könsbarriärer tycker jag är lite konstigt.

Kristoffer Lindh sa...

Jag tycker att du för ett väldigt märkligt resonemang. Jag tycker att inläggets poäng är att kösnroller kan förtrycka individen. Det finns normativa strukturer som gör att jag förväntas göra vissa saker och bete mig på vissa sätt bara för att jag ha snopp, det tycker jag är hemskt. Det är en väldigt drastisk och orimlig tolkning att mitt ställningstagande skulle innebära en utsmetning till en grå massa. Tvärtom är heteronormen något som skapar väldigt generiska och oindividuella personer. Mitt motstånd mot normativitet är för mig ett slag för mångfald och individualism, inte jämntjockt och grått. Det jämntjocka och grå står i stället heteronormativiteten för genom att säga till mig att i stället för att vara mig själv, ska jag agera inom ramen för vad man får göra som man, en väldigt snäv ram ska jag tillägga. Hur får du det till att ett ifrågasättande av dessa normer skulle vara liktydigt med en total nedrivning av alla könsbarriärer? Det tycker jag inte att jag har påstått, även om jag på andra håll på bloggen gett utryck för att jag vill luckra på dem.

Jag förespråkar för övrigt inget klädideal alls annat än att man ska gå efter sin egen smak och skita i vad normen säger hur du ska klä dig. Jag har en ganska manlig klädstil eftersom jag trivs i den. Men jag vill kunna plugga till lågstadielärare, vara bollrädd och gilla att plocka blommor utan att bli ifrågasatt. Jag tycker att det är en ganska rimlig begäran.

Lo sa...

Jag är helt för mångfald, så länge det inte innebär snällispappor med barnselar på stan. För sånt gör mig så jävla förbannad.

Kristoffer Lindh sa...

Och jag tycker att det är ett enormt samhällsproblem att det är så få snällispappor med barnsele. Jag är ledsen men jag tycker att du är reaktionär och jag tycker att din åsikt innebär ett förespråkande av förtryckande normer. Varför ska folk inte själva få bestämma hur de ska vara, varför ska vi skapa normer som tvingar folk in i ramar de inte trivs i? Det är begripligt för mig.

Lo sa...

Jag hatar snällispappor med barnselar!!!

Emma sa...

Bara jag som ser vissa troll-egenskaper hos Lo?

Kristoffer Lindh sa...

Nej då, jag ser dem också

Gurra sa...

Ja, sånt är bara så himlans tröttsamt. Jag är själv en snällispappa som ofta använder barnsele. Heja mej!

Emma sa...

Heja Gurra!