tisdag 20 januari 2009

Hattkursen har kommit i gång!

Äntligen har hattmakeriet kommit i gång igen, ett längre uppbehåll hade jag inte mäktat med.
Jag tog det lite lugnt så här i början för att känna in vad jag vill göra under våren, rotade bland hattstockar och kikade i gamla tyska och franska hattidningar från 50-talet.

Kerstin visade den här charmiga hattstocken från tidigt 20-tal. Den har en väldigt märklig form och är liksom oval på fel ledd. Jag tror inte att jag kommer jobba med den, men brättets form är något jag kanske försöker efterlikna i framtiden.
En sida med tjusiga hattar från en av böckerna jag rekommenderade i går:50-talshattar ser ofta jäkligt märkliga ut med sin kombination av strama linjer och mystiska former. Det är coolt, men inte snyggt.
Jag gillar den docklika och fullomligt frånvarande uppsynen hos denna franska hattmodell med extremt lång hals.
Jo då, jag påbörjade en ny hatt också. Jag valde en velourstump i en varm grå färg med en lätt släng av lila. Väldigt härlig kvalitet.
Jag formade hatten på samma stock som jag använde till Annelis conjaksfärgade hatt, den har en fantastisk form. Resten av hatten kommer att börja formas nästa vecka när det torkat. Bilden avslöjar knappt alls hur hatten kommer att se ut i slutändan, så ni får ge er till tåls tills nästa vecka. Då kanske ni får se mer.

7 kommentarer:

Jules sa...

Vad härligt att du är igång!
Ser framemot att följa dig och dina underbara hattar.

Knit-Marie sa...

Mamma hade, på 60-talet, en liten, nästan platt, halv "skål" av vita fjädrar på huvudet.Hönan Agda skulle varit avis!

Anonym sa...

Vilken vacker kvinna det var på bilden.

Lillgull sa...

Jaha.. Det har börjat... Jag fick hattkurs hos Kerstin i julklapp och ska gå en helg i Februari. Blev något besviken på upplägget dock när jag förstog att kursen skulle gå lördag-söndag.. Inte hinner jag forma och torka och avsluta en hatt på en helg.Crash-course?

Kristoffer Lindh sa...

Här har jag glömt att svara på kommentarerna, vad taskig jag är, förlåt.

Jules: Det är så härligt att blogga när man får sådana kommentarer.

Knit-Marie: Det vore kul med en fjäderhatt, men det verkar vara mycket pillgöra.

Carro: Dockan med den långa halsen?

Lillgull:Vilken härlig present!
Man hinner ganska bra ändå på en helg, men visst, man blir inte helt klar. Men kom på en tisdag efter det och gör de sista bitarna. Hoppas du visar upp den färdiga hatten sen.

Lillgull sa...

Hur kommer det sig att du springer där för jämnan då? Hehe.. Nån extra lång kurs? Eller är det bara att det är open workshop till självkostnadspris varje vecka liksom...

Varför jag frågar e för att jag ska söka som lärling till hantverksakademin. Några fler timmar under kerstins öga skulle se fint ut de...

Kristoffer Lindh sa...

Det är öppet hus på tisdagkvällar. Man betalar 100 kronor för att få tillgång till atteljén mellan 17 och 22. Med lite erfarenhet kan man göra minst en hatt i veckan.