tisdag 15 april 2008

En Homburgshatt blir till. Första kapitlet: Hattstocken och hattämnet.

Jag tänkte att det kunde vara spännande för er att få följa med steg för steg i hur man tillverkar en hatt. Så nu när jag påbörjat en ny hatt till mig själv har jag ambitionen att fotografera och redovisa alla steg i processen.

Det första man ska göra är att bestämma vilken form hatten ska ha och i vilket material den ska vara. För att få fram formen behövs en hattstock till kullen och en till brättet (När man gör clochehattar brukar man dock forma brättet på frihand)
Eftersomjag hade fått hem en fabulös brättesstock var valet av brätte redan hugget i sten, så det var bara ett se ut en bra stock till kullen. Jag valde en läcker assymetrisk stock med ett väldigt karaktäristiskt utseende.
Nu när valet av form var klart skulle jag välja material. Den här hatten kommer att bli av filt och jag valde en grå kaplin. Kaplin är ett hattämne som har ett ordentligt brätte, om ämnet inte har brätte kallas det stump.
för att stocken ska få rätt storlek trär man på ett antal mössliknande stickade saker som kallas strumpor tills man får rätt storlek. Strumporna gör att formen på hatten blir lite mindre distinkta, men det går att rätta till senare. Det kommer jag in på när det är dags.
Nästa del: Att forma hatten.

Inga kommentarer: