fredag 9 maj 2008

En Homburgshatt blir till. Femte Kapitlet: Kulle och brätte blir ett.

Nu är det inte mycket kvar innan hatten är klar, bara att sätta ihop de två delarna och fixa till bocken.

Kullen och brättet sys ihop med enkla förstygn med en kraftig tråd. Det är inte svårare än så.

Sedan syr man ett band på insidan av hatten, dels för att dölja skarven, dels för att hatten ska sitta ordentligt och skönt och inte flyga av när det blåser. Bandet sys fast med kaststygn i underkanten på bandet.


Sen är det bara bocken kvar, alltså rosetten som sitter i ett band runt kullen. På damhattar heter det inte bock utan kort och gott rosett. Varför det heter olika är ett mysterium. Det är inte en riktig rosett utan bandet, själva rosetten och den där stumpen som ligger över allt är tre olika delar som man syr ihop. Exakt hur man vill att bocken ska se ut kan man bestämma lite. Den här bocken är större och med lite mer finesser än min förra hatt.

Så där ja, då vad hatten klar, jag är väldigt nöjd med resultaten

Nästa kapitel: Epilog.

8 kommentarer:

Knit-Marie sa...

Så snygg den blev! Jag förstår att du är nöjd...och stolt kan du vara oxå!

Kristoffer Lindh sa...

Du ska få se den på. Den är mycket snyggare på huvudet.

pia sa...

Väldigt snygg blev den!Ska du fortsätta i höst?Det vill i alla fall jag,om det finns möjlighet.Min stråhatt går långsamt framåt,letar just nu efter passande ripsband.

Anonym sa...

Väldigt snygg blev den!

Jag har läst lite grann här i din blogg, jag är som du, lite insnöad på 20tals kläder! Tyvärr har jag inte funnit några fynd, du har inga tips?

Väldigt bra blogg, Du har nu fått ännu en läsare!

Kristoffer Lindh sa...

Jag har ganska många tips faktiskt. Det första är att gå till Old Touch och Epok i Stockholm där de säljer en del gamla kläder. Men är man intresserad av 20-tal är man ganska så stekt om man bara vill ha kläder som är vintage, det är väldigt lite som sparats från den tiden. Vill du ha en så där snygg hatt utan att behöva göra den går det att beställa från Kerstin på Hatteljén, alltså modisten jag går hos, det kostar en del, men i och med att jag har fått insikt i hur processen går till kan jag säga att hon är väldigt billig. Annars kan jag tipsa om länkarna här till höger under rubriken "Ung Farbror handlar hos:"

Unknown sa...

Ajdå, Skånebo just nu, men ska antagligen spendera mycket tid i sthlm under sommaren, få se om jag hittar dit då :)
Hatt har jag redan, det är mer de där kostymerna från tidigt 1900-tal jag är ute efter, Jag är ute efter Chaplin stilen :)

Jag tackar för tipsen!

Kristoffer Lindh sa...

Kostymer är tyvärr ganska knivigt att få tag på, hittar man en är de oftast i fel storlek. Men just Epok har en del snygga, dock ej i min storlek. Det kan alltd vara värt att kolla om man kan sy in eller ut dem om det inte passar i storlek om man är angelägen.

Unknown sa...

Det låter ganska bra egentligen, tur att man har en sykunnig mormor :)
Jag får ta mig dit och ta en titt, hur är priserna? Alldeles för dyrt för en medelsvensson ?