tisdag 13 maj 2008

Svaret från Kronfågel

Hej Kristoffer!
Det stämmer att vi på Kronfågel inte har någon Kravmärkt kyckling. Anledningarna till detta är flera, men främst av djurskydds-skäl.

Det som skiljer vad gäller kycklingarnas foder till en kravmärkt samt en icke kravmärkt kyckling är att den icke kravmärkta kycklingen får en liten del koccidiostatika i fodret för att förebygga Koccidiostos. Koccidiostos är en sjukdom som drabbar hönsfåglar och som orsakar en tarminfektion som i sin tur innebär stort lidande för djuren. Det är inte djuretiskt försvarbart att inte förrebygga denna sjukdom och därför ger vi kycklingarna koccidiostatika.

Djuromsorgen är väldigt viktig för oss och vi anser att vi har nått fram till en mycket djurvänlig produktion för alla våra kycklingar och vi har ett mycket detaljerat regelverk där både Kronfågel och Svensk fågel kontrollerar att det följs.

Jag vill alltså påpeka att KRAV-märkning och djuromsorg inte riktigt hänger ihop när det gäller slaktkyckling pga det regelverk som finns idag.

Hoppas detta besvarar din fråga.


Det här ska jag gå till botten med, det blir till att maila KRAV och se vad deras syn är på det hela.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ser verkligen fram emot att få reda på hur det går med det här ämnet- det är synnerligen intressant. Toppen-initiativ!

Många skulle hävda att halsfluss, förkylning och lugninflammation är sjukdommar som innebär stort lidande för oss människor men det innebär inte att vi vill att den mat vi stoppar i oss ska innehålla läkemedel för att förebygga det... Har de aldrig hört talas om att sjukdommar utvecklas till att bli resistenta mot medicinering bara för att vi tenderar att övermedicinera?

Knit-Marie sa...

Håller med Jessica och minns en slogan från 70-talet: Di danske svin är sunde...di kröller av penicillin

Kristoffer Lindh sa...

Vi får se vad KRAV har att säga om saken. Så fort jag får tid över att formulera ett mail ska jag göra det.

Anonym sa...

Bäste unge farbror,

I din jakt efter kravmärkt fågel vill jag tipsa dig om Bosarps Gård. De föder upp och säljer kravmärkt kyckling, så de har tydligen lyckats lösa formeln som Kronfågel brottas med... i och för sig säkert i betyligt mindre skala.
http://www.bosarpkyckling.se

Trevlig helg!
/P

Anonym sa...

Bra benat i frågan. Helt galet med övermedicinering på djur.

Pratar man omtanke om djuren så kan man ju fundera på hur de naturliga motståndskrafterna hos djuren fungerar när de lever tätt på varandra och inte får röra sig som de vill. Nu vet jag inte huruvida Kronkycklingarna får springa ute i det fria eller är industripackade, men tyvärr chansar jag på det senare.

Ska leta efter Bosarpskyckling på trakten. Heja farbror!

Anonym sa...

Det låter lite fishy att det skulle vara så att de måste äta medicin dagligen för att kunna leva hälsosamt. Och om det stämmer att det är så at om man inte ger denna medicinen till kycklingarna undrar man ju vad vi människor har gjort, chansen att vi ligger bakom är ju ändå gigantisk, för att det ska vara så att denna sjukdom sprids så otroligt mkt att man dagligen måste medicinera i förebyggande syfte. Och borde det isf inte gå att ta fram vaccin eller ngt liknande istället för att medicinenra dem dagligen?

KRAV eller ngn veterinär bör kunna berätta mer. Jag är mkt nyfiken trots att jag inte äter kött.

Och sen är ju frågan... om de matas dygnet runt med medicin, hur påverkar det köttet som i sin tur äts av oss? Vad får vi i oss för restprodukter om vi äter medicinerat kött?

Anonym sa...

När du ändå håller på å röjer i kycklinggrytan... Passa på och fråga om de fortfarande håller på och sköljer av kycklingdelarna med Klorin innan förpackning.

Det var ju just sånt som tystades ner lite fint för ett antal år sedan.

Keep up the Crusade!