onsdag 6 februari 2008

Om manliga pedagoger

Jag och tanten var på Eriksdalsbadet och simmade i går. När jag bytte om efteråt hamnade jag mitt i en skolklass, de gick kanske i sexan eller något och var ledsagade av två manliga lärare. Plötsligt säger den ena läraren till en av eleverna, en tanig en, med grov röst "Du, har du med dig allt? Du har väl inte glömt kuken?". Sedan hörde jag hur det fortsatte, den andra läraren tråkade en av killarna för att hans parfym var mjäkig och de gjorde sig lustiga över killarnas dåliga pubertetsmotorik. Man undrar vilken pedagogisk tanke lärarna hade med sitt sätt. Var det något slags "snacka kidsens språk", eller "möta dem på deras nivå" som var tanken. Tja, gud vet. Jag blev i alla fall rasande. Som manlig vuxen person i unga mäns liv måste man vara ett gott exempel. Dessa "lärare" var allt annat än ett gott exempel. Jag ångrar djupt att jag inte skällde ut dem på plats. Män som jobbar i skolan måste vara extra noga med att vara mjuka i sin framtoning. Det behövs inte "hårda men rättvisa" machomän som visar var skåpet ska stå, vi behöver inte snacka "kidsens språk" och taffligt apa efter deras sätt. Vi behöver visa dem respekt och göra det som vuxna pedagoger. Vi ska vara lärare, inte polare.

PS.
Hattkursbilder är på väg. Jag har sedan Sicilienresan drabbats av så kallad lathet. Men vi hoppas på bättring.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Åh fy vad arg man hade blivit. Fan vad jag hatar den typen av män.

Anonym sa...

Vet du - jag är så glad att du finns. Att män som du finns. Och när jag tänker på män tänker jag på såna som dig, och vår pappa, och andra fina män runt omkring mig. Tack för att ni finns! Inte för att det ni gör är något särdeles bra. Utan för att ni är, är män, är människor. Som motvikt mot alla nidbilder av män. Och kvinnor. Så finns ni. Och jag. Och massa andra. Och är. Glad för det!
Puss från syster yster

Helena von Hofsten sa...

Kidsen behöver unga farbröder med autoritet, inte autoritära män som pekar med hela överkroppen. Och kidsen behöver unga farbröder med stil. Respket och känsla i god förening.

Kristoffer Lindh sa...

Carro: Ja, jag blir rasande. Och sannolikheten är tyvärr inte allt för liten att jag får sådana kollegor att tampas med.

Storesyrran: Ja, jag är väl ganska präglad av min uppväxt. Vi har ju inte föräldrar som precis hetsat in varken dig eller mig i några könsroller, de har uppfostrat två individer.

Helena: Du sätter fingret på en jätteviktig grej: Att man blandar ihop autiritet och autoritär. Autoritet behöver man inte vara autoritär för att få och autoritära lärare får inte alltid ( eller snarare sällan) autoritet.

KarinW sa...

Man blir bara chockad!Det behövs män i skolan men det vore bra om de var utrustade med hjärna och inte bara käft och muskler!

Knit-Marie sa...

Bra rutet farbrorn!!!

Anonym sa...

heja kristoffer! (jag har fått elever på dragspel nu. vi borde influera dem med urban-musik) /accordeonista-wannabe

Kristoffer Lindh sa...

Knit-marie: Hoppas bara jag vågar ryta när jag hör tugget på mina framtida arbetsplatser

Tobias: Pepp, vi får träffas och jama lite. Jag vill prata lite med dig om dragspelskurser sedan. Tanten har ett gammalt dragspel som hon gärna lär sig spela på.