Tidigare kapitel: Hattstocken och hattämnet.
Nu är det dags att forma själva hatten.
Först blöter man insidan av kullen på kaplinen ordentligt, sedan rullar man ihop den och lägger i en plastpåse i c:a tio minuter. Under tiden kan man sätta en plastpåse över hattstocken och klä in brättesstocken i gladpack. Detta för man för att kaplinen lätt färgar av sig och vi vill ju inte att nästa hatt vi tillverkar ska bli missfärgad.
Efter tio minuter tar man ut kaplinen ur påsen och ångar den. På hatteljén använder vi en kaffekanna som står på en elplatta . Man håller hatten över ångan med insidan neråt tills det börjar bildas vattenpärlor på ovansidan. Sedan tar man och töjer ut brättet allt man kan så att det blir lite större, man blir förvånad över hur hårt man kan ta i utan att materialet riskerar att gå sönder.
När man töjt blir man kanske tvungen att ånga på igen. Så fort hattämnet svalnat blir det alldeles stumt och otöjbart. När man ångat på är det dags att trä kaplinen över stocken. Det är bara att trycka på med all sin kraft. Sedan kan man gnugga och bända för att vå hattämnet att sitta ordentligt på stocken, det är lättare att formma filten än man kan tro. När man är färdig sätter man ett kraftigt gummiband runt hattstocken där det är tänkt att kullen ska övergå i brättet. Se till att gummibandet sitter så att hatten blir tillräckligt hög.
Ungefär här behöver man kanske en paus och det blir dags att ta sig en kaka med en kaffetår till. Kerstins Jornötskaka är oemotståndlig.
Kaffetårens stärkande egenskaper kom väl till pass eftersom det nu är dags för det läbbigaste steget i tillverkningen: Att klippa isär kullen och brättet. Det är bara att bita ihop och klippa c:a 4 mm under gummibandet.
Innan man ska spänna fast kaplinen på brättesstocken behöver man med all sannolikhet töjja ihop brättesbiten något så att hålet i mitten krymper. Det är inte så särskligt svårt, men orsakar viss smärta i tummarna.
Sedan fäster man insidan av brättesbiten mot insidan av brättesstocken och fäster med häftift eller grova nålar. Man börjar i de fyra väderstrecken och slätar sedan ut mellan dem. Man behöver ånga på rätt ofta och då är det bara att hålla Stocken och brättesbiten över ångan (Ni ser vattenkokaren till höger i bild.
Sedan är det bara att spänna ut kaplinen. Jag trodde att det skulle bli knivit med den här stocken, men det gick lätt som en plätt. Även här fäste jag med nålar i de fyra väderstrecken, men sedan spände jag på ett rejält gummiband för att hålla fast kaplinen.
När både kulle och brättet trätts upp på hattstockar är det bara att vänta på att de torkat vilket tar något dygn. Så nästa kapitel kommer inte förrän nästa vecka då jag får återse mitt projekt
Nästa kapitel: Finjustering och sömnad.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Tack för kommentaren. Jag kan bara säga att jag hade panik när jag skulle börja laga mat. jag hade ingen aning om vart det skulle landa... jag kan lägga till att det även serverades majs. Men resultet blev verkligen över förväntan. Kanske för att jag ville att Carro skulle må liiiiite bättre. :)
Intresserad som jag är av allt textilt, så är det jättekul att följa hattillverkningen! Riktigt intressant hantverk det där!
Malin: Precis som med improvisationsteater blir maten som bäst när man inte har kontroll.
Knit-Marie: Kul att du tycker det är intressant. Jag gillar att läsa om stickning.
Skicka en kommentar