Jag känner att jag varit lite arg och politisk här på bloggen på sistone, det kanske finns ett uppdämpt behov av att skrika av sig lite, eller så...
Jag jobbar ju extra inom vården, närmare bestämt på en gruppbostad för personer med utvecklingsstörning. Och nu har Stockholms stad börjat införa ett nytt digitalt dockumentationssystem. Systemet är egentligen ganska väl uformat, däremot har det inte tagit hänsyn till att det jobbar väldigt många vikarier i yrket. Men det hör inte hit. Det jag vill ta upp är en funktion som de bakat in i systemet: Stämpelklockan. Vad jag förstått så måste man logga in på systemet när man påbörjar ett arbetspass och logga ner när man slutar så att arbetsgivarna ser att man jobbar sina timmar.
Vad är grejen med det? Kanske ni undrar. Jo, grejen med det är att man tycker att allt är i sin ordning bara för att vårdyrket är ett lågstatus yrke. Tänk efter: Hur många ekonomer och konsulter skulle egentligen gå med på att köra med stämpelklocka. Men eftersom vårdare tjänar så lite så är allt i sin ordning. Vi är så präglade på detta att vi inte ens själva reagerar.
Införandet av denna stämpelklocka talar om två saker för oss:
1. Vi litar inte på folk som jobbar inom vården.
2. Ger vi er inte tillräcklig lön och hyfsade arbetsvilkor måste vi gå på med piskan för att motivera er.
Det har blivit helt legitimt att bemöta sina arbetstagare med misstänksamhet och kollektiva bestraffningsåtgärder. Övervakningskameror och andra åtgärder för att kolla att de butiksanställda på ICA har man inga synpunkter på. Men det är nästan lika självklart att konsulten eller ekonomichefen kan plocka hem en hålslagare eller en häftapparat om de krånglar där hemma.
Hur har vi egentligen hamnat här? Att friheten på arbetet med självklarhet ska minska bara för att man har risig lön? Pengarna blir ett mått på frihet i dubbel bemärkelse, inte nog med att du får mer pengar att röra dig med får du också ett större förtroende och en och annan gratis hålslagare. Fy Fan.
onsdag 30 juli 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
9 kommentarer:
Intressant.
På vårt jobb har vi också stämpelklocka. Vi har haft det i säkert 15 år. Det här året har jag själv varit ansvarig för att fixa ett helt nytt system för tidtagning på arbetsmoment och närvarotid.
Vi är ett familjeägt sömnadsföretag. Jag har själv stämplat in under de sex år jag jobbat där och det var inte förrän för några veckor sedan jag slapp göra det då jag blev avdelningschef. Jag kan väl säga att jag provat på i stort sett alla befattningar som finns på vårt företag.
Anledningen till att stämpelklockan kom var att det var bråk mellan anställda där vissa ansåg att de jobbade längre tid än andra, vilket motbevisades med stämpelklockan. Stämpelklockan är även bra att ha för att kunna följa sin egen tid och kunna ta ut komptid etc.
Så, stämpelklockan är inte endast en ond övervakningspryl. Den kan användas till nyttiga saker också. I mitt yrke är det väldigt viktigt att se hur lång tid det tar att tillverka saker och då är klockan skitbra.
Antingen så vill din arbetsgivare övervaka dig, eller så har de varit väldigt dåliga på att förklara syftet med stämpelklockan.
MVH
Dawid
"det var inte förrän för några veckor sedan jag slapp göra det då jag blev avdelningschef"
Varför slipper man när man är chef?
Min arbetsgivare är Stockholms stad och de kan inte göra så mycket mer med informationen än att kontrollera mig.
Men stämpelklockan även på din arbetsplats fyller väl egentligen lite samma funktion. Att man ska kontrolleras, inte av arbetsgivaren, men av varandra. Man har en väldigt kvantitativ syn på arbete. Det viktiga borde kanske inte vara vilka timmar man jobbar, utan vad man gör på de timmar man är där. Men det införs egentligen inga kvalitetskontroller. De flesta jag känner som har högstatusjobb bekymrar sig väldigt sällan över när de går från jobbet, jobbar de på snabbt kan de gå hem en timme tidigare, och ingen av deras kollegor blir det minsta avundsjuk. Men inom vården och i andra lågstatusyrken råder en millimeterrättvisa där alla minsann ska ha det precis lika jobbigt. Man bryr sig inte om vad de andra gör, bara att de gör det under lika många timmar i månaden.
Jag håller med dawid. Jag har stämpelklocka på mitt jobb. Började med det för drygt ett år sedan. Super enkelt. Man loggar in när man kommer och ut när man går. Jag kan själv gå in och ändra stämplingar om jag inte varit inne på kontoret en eftermiddag. Jag kan enkelt se hur många timmar jag jobbat i veckan eller månaden, hur många timmars flex jag kan ta ut osv. För mig fungerar detta bättre än att plita ner sina timmar på ett papper. Jag ser det inte som övervakning utan snarare ett hjälpmedel.
Det kan säkert vara en bra grej på den enskilda arbetsplatsen, mitt motstånd mot det är mer som fenomen i stort. På min arbetsplats kan man givetvis inte gå tillbaka och ändra. och även om man tycker att det är bra för en själv så signalerar det fortfarande någonting annat till samhället. Din arbetsinats mäts i den tid du bemannat din tjänst, inte kvaliteten på det arbete du utför.
Ung Tant: När jag blev avdelningsschef så var det första gången i mitt liv som mitt arbete inte mättes i tid, utan i hur mycket pengar jag drar in etc. Jag var tveksam till att sluta stämpla, för jag ser en vits i att kunna visa att jag jobbat minst lika mycket tid som andra. Som chef får jag inte heller någon OB-ersättning och ibland måste jag jobba helg eller på semestern utan att få något extra för det. Jag vet inte om du tycker att jag svarat på frågan?
Kristoffer: Jag håller med dig om att det inte är timmarna som är viktiga, utan det viktiga är vad man gör. Dock så är väldigt viktigt att mäta effektivitet. Alltså, ur ett icke översittarperspektiv. Effektiviteten är typ arbete/tid och det är viktigt att veta för att kunna ta rätt betalt och för att kunna förbättra.
Jag försvarar inte din arbetsgivare, men effektivitet inom vården kan väl inte vara dumt att mäta om det nu är det din AG vill göra.
Jag tycker också att det är skittråkigt med millimeterrättvisan du snackar om.
Det är tråkigt som du säger att arbetsinsatsen räknas i tid och inte i kvalitet, men samtidigt får kvalitet inte ta hur lång tid som helst. Kalopsen blir bra om du ger den tid, men den blir dålig om du kokar den i en hel vecka...typ.
Jag vill vara mycket noga med att jag inte kritiserar någons arbetsinsats här. Jag vill bara diskutera olika perspektiv med ett öppet sinne.
Dawid: Njae.. "varför" var frågan men jag ser ingen vits med att plåga dig mer med mina filosofiska frågor.
Stämpelklocka fungerar inte i mitt jobb, men en parallell kan dras till min nya chefs fäbless för pappersexercis. På s.k. T2:or ska allt redovisas varje månad och utan hänsyn till vad som gagnar jobbet, ska övertid tas ut inom viss tid. Min reaktion (regression/trots?) blev att jag nu är superpetig med minsta övertid, får en massa OB-tillägg etc. Komp måste jag nu ta ut då det drabbar verksamheten.
Vad är vinsten, undrar man!
Ja, när kommer de märka att alla kontrollmekanismer inte bara är oetiska utan även kontraproduktiva?
Skicka en kommentar