torsdag 20 november 2008

Fascinators

...eller coifer som de också kallas har jag pysslat med i går och i dag. Än så länge hat jag bara gjort stommar. Men jag tänkte att ni skulle få lite steg-för-steggenomgång med mig. Här är då första (eller egentligen andra) steget. Först måste man nämligen tillverka en grundstomme. Denna tillverkas med hjälp av två lager dior-tyll (tyll med stärkelse) som formas runt en perukstomme.

Bestäm först vilken form coifen ska ha, rita sedan u formen på stommen (som ni kan se så gjorde jag formen lite för liten först).
Sedan är det dags att klippa ut. Klipp typ en halv centimeter utanför det ritade strecket.
Nu ska du forma en bit karkastråd (klädd ståltråd) så att den följer den ritade kanten.Sen blöter man upp kanten lite grann så att den mjuknar, sedan viker man kanten över karkasen osch syr.Jag tänker mig att just den här coifen ska sitta som på bilden nedan, och den ska sitta på ett diadem hade jag tänkt. Det som är kvar att göra är att lacka den, klä den och dekorera den. Mer om det när momenten är genomförda.
Jag påbörjade en annan coif i dag som jag tror kan bli fantastisk. Här kommer lite bilder:

12 kommentarer:

Deliana sa...

Nu måste du nästan ha tänkt på mig när du gjorde det här inlägget, jag uppskattar stort så tydliga bilder av steg för steg processen! Jag stöter ofta på ordet "sinamay" när jag tittar på hatt-sidor, jag vet att det är bananfiber och att det används för att göra bland annat coifer (tack för den, hade ingen aning om vad man brukade kalla dom här i sverige!). Är diortyll och sinamay liknande?

Kristoffer Lindh sa...

Att jag börjat pyssla med småhattar samtidigt som du skrev om det i din blogg är faktiskt en slump, men ditt inlägg fick mig att vilja göra ett mer pedagogiskt inlägg om småhattar.

Diortyll känns nästan lite som gipsbindor tycker jag, fast med stärkelse i stället för gips, det är ganska annorlynda mot bananfiber som är mer gracilt och tjusigt. Diortyllen är ju inte snygg i sig och måste kläs, bananfiber är väldigt fint och man använder det i regel när man vill att det ska synas. Det är inte helt lätt att jobba med bananfiber tycker jag, det är ganska formbart, men väldigt glest vävt, vilket gör att det lätt repar sig när man ska göra pilliga saker, vilket man ofta för med bananfiber. Det kan också vara jag som är dålig på att arbeta med materialet.

Deliana sa...

Nu spammar jag igen, jag blir så lyrisk och inspirerad här! När jag gör coifer brukar jag helt enkelt sy dem på en ganska så liten bas av styv filt, man blir ju begränsad i form, man kan ju inte göra annat än platta motiv men det fungerar för mig än så länge. När jag gjort klart prydnaderna på coifen syr jag fast en "wig clip" (jag vet inte vad de brukar kallas på svenska) på undersidan och det gör att det sitter kvar hur bra som helst på huvudet, jämförelsevis med de hårkammar som jag sett tidigare på dylika huvudbonader.

Det ska bli fantastiskt spännande att se hur du dekorerar de här vackra coiferna, de tär ju nästan den roligaste biten!

Sen en fråga: Vart får man som privtperson tag på diortyll?

Kristoffer Lindh sa...

Ditt spam är roligt att svara på, så fortsätt gärna.

En wig clip skulle kunna göra susen, kanske det i stället för diadem, även om ett diadem kan bli fint i sig.

Styv filt borde i och för sig vara hyfsat formbart, men man kanske får lacka det för att kunna behålla formen. Är det typ hobbyfilt du har? Pröva att blöta den, ånga den och forma den mot något föremål. Blir det sladdrigt så kör du på lite shelack.

Jag ska ta reda på var man får tag på diortyll. Jag köper det av min hattlärare. Jag har i stort planerat dekorationerna till de båda, den ena får mycket dekoration, den andra egentligen ingen alls, varför den inte får det kommer bli tydligt när den är klar.

Deliana sa...

Hittills har jag inte format direkt och extra styvnad har jag inte behövt, mina modeller har varit väldigt enkla.Små rundlar på kanske 5 cm i diameter som stora mängder spets rynkas på till exempel. Att grunden inte följer huvudets form hinner inte märkas. ;)De är mestadels bara en bas att forma dekorationer på för mig men det vore bra kul att göra lite mer med formen på själva basen. Jag är en obotlig snåljåp och allt material ska vara så billigt som möjligt så det är man taget det man haver som gäller för mig mest. Jag har jättemycket överblivna yllerester som jag tänkt knåpa ihop lite fina huvudbonader av också när det värsta av julförberedelserna är över. :)

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, jag är så avundsjuk på dig som har möjlighet till att vara på hatteljén, men jag är också väldigt tacksam att du delar med dig av det du lär dig där. :)

Lillgull sa...

Nu har jag läst bägge era inlägg och blir superlycklig över alla bra tips! Ska hålla utkick efter kristoffers kommentar angående var man kan få tag på dior-tyll och sån där karkastråd, själv tillverkar jag egen tråd med hjälp av ståltråd och en rulle gaffatejp. :)
Jag gjorde en jättesöt coif i somras med hjälp av en härligt röd vävd bordstablett. Den är i nått slags naturfiber och den är av det slaget som går att hitta överallt, hemtex, ikea, plantagen... Jag började med att klippa ut en lagom bit, sedan blötte jag ner den helt och tryckte ner den i den konkava sidan av en glass-skål. La en av ungarnas stora glaskulor i för att tynga ner. Lät torka (tar ca en dag) tog upp den ur formen och den höll formen! Penslade på utsidan med normal/matt tygdecopage lim för finish och extra styvhet. Nån som vill se bild?

Deliana sa...

Lillgull, självklar vill väll alla se bild!

Kristoffer Lindh sa...

Klart du ska lägga upp bild!

Jag ska som sagt kolla upp var diotyll kan tänkas stå att finna, liksom karkas. Jag tycker gaffatejp låter bra annars, kanske lite bökigt om man vill att tråden ska synas dock.

Jag tror att jag skulle bli hjälpt av att veta vad diortyll och karkas heter på engelska och tyska...

Lillgull sa...

Jag tror tråden heter millinery wire
http://www.macculloch-wallis.co.uk/category.aspx/MillineryWire


Jag har tänkt beställa saker från det här stället ett tag nu. De har bland annat små färdiga fascinatorbaser i strå.

Knit-Marie sa...

Även en som inte är hattmakare blir lyrisk över steg-för-steg-bilderna.Jag gör det själv ibland, med mina stickningar.
Men..undrar..vad blir det av alla dina hattar? Säljer du?

Kristoffer Lindh sa...

Lillgull:Ja, millinery wire ser ut att vara rätt grej. Jag tror även att buckram är samma som diortyll, jag ska dubbelkolla det med Kerstin bara. Priset på den var väldigt bra, kanske skulle man slå till och köpa några meter. Jag gillade särskilt den droppformade coifbasen i sinamay, och priset kändes rimligt, man borde kanske köpa det också. Ska du köpa cornetter eller kapliner så rekomenderar jag att du köper fur felt i stället för wool felt, det har mycket högre kvalitet.

Kristoffer Lindh sa...

Knit Marie: Ja, det är spännande att se hur andra gör! Vad det blir av alla hattar vet jag inte riktigt än. Det kan mycket väl hända att jag börjar sälja några, men många hamnar i min eller Annelis garderob. När jag börjar sälja kommer jag att informera här på bloggen