torsdag 10 januari 2008

Mattrender 2008

www.taffel.se ville i sitt nyhetsbrev att man skulle maila dem och sia om mattrender 2008. Det var så roligt att jag tänkte publicera mina tankar här:

Här kommer mitt siande om mattrender 2008:

2008 kommer att domineras av oortodox mat. Man kommer att se Svensk husmanskost som en plattform att experimentera utifrån istället för recept att följa slaviskt. Kroppkakorna fylls med vindalookryddat lamm, i rotmoset har man rödbetor och persiljerot och köttbullarna smakar kakao och muscavadosocker.

På tal om recept som inte följs slaviskt. En ny trend bland matskribenter, kanske med taffel.se i spetsen, är att i stället för att skriva renodlade recept mer beskriva principer och ge förslag på variationer så att läsarna själva kan experimentera mer i köket. på taffel.se kommer man givetvis ha läsartävlingar där bästa recept utifrån någon av dessa principer koras...

Årets stora hälsotrend är att äta färre kalorier än man gör av med. GI kommer man skratta rått åt. Även om det fortfarande kommer att vara trendigt med nyttig mat.

Fyra kryddor som kommer lanseras av kocken 2008 är Ajowan, Sumac, Långpeppar och paradiskorn. Det kommer att lobbas för att paradiskornet åter ska få samma status i köket som på Cajsa Wargs tid.

Man kommer att påbörja arbetet med att starta "Gastronomiska ungdomsförbundet" mot slutet av året, förbundet tar sina första staplande steg c:a ett år senare.

Förtjusningen av molekylär matlagning kommer att öka och försäljning av flytande kväve för hemmabruk ökar. Trendiga matbutiker kommer sälja specialtermosar att förvara kvävet i och årets efterrättstrend blir hemgjord glass med flytande kväve och tryfflar med flytande kärna.

Vin får stå tillbaka och ölen får kliva in i finrummen. Äntligen förstår krögarna att man inte kan servera Heineken till Lammkotletterna så där utan vidare och man kommer inte väja för att rekomendera öl framför vin till vissa maträtter, särskilt ostbrickan.

Späcknålen kommer användas flitigt och crepinette (bukhinna) säljs i plastförpackningar på Hemköp. Annars är det vilt och fläsk som gäller på köttsidan.

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Årets stora hälsotrend är att äta färre kalorier än man gör av med."

Hahaha. Wow! Vilket genombrott!

Kristoffer Lindh sa...

Ja, tror du jag kan sälja idén?

Knit-Marie sa...

Hysteriskt kul!
Och...visst kan du sälja den idén...det har ju Stefan Rössner gjort i många år.
På tal om kalorier, så säger min stegräknare att jag, på mitt trampande, gör av med kalorier motsvarande c: 2 - 4 kokta ägg om dagen.

Kristoffer Lindh sa...

Kalorimätande stegräknare, det är grejer det. Kanske man skulle skaffa sig en.