måndag 7 januari 2008

Mer gröna tankar i vintern

Liksom för min kära sambo har Lisas uppmaning till gröna nyårslöften fått mig att fundera vidare på det här med att leva grönt. Jag ville ha ett nyårslöfte och inte en hel lista, därför kom en massa tankar jag hade inte med. Dessutom har vi redan förra året gjort några bra grejer.

En grej vi gjorde 2007, utan att tänka på det som en miljöinsats, var att skaffa en induktionshäll. En induktionshäll är inte bara mycket bättre än en elspis att laga mat på, den är dessutom mycket energrisnålare

Potatis är ofta helt gräsligt besprutad, vilket är helt meno egentligen. Kör man växelbruk behöver man inte bespruta den alls. Därför har just potatis blivit någonting som jag blivit beredd att betala mångdubbelt för att få ekologisk.

Vi slutade också köpa nötkött eftersom det är en väldigt energiineffektiv matvara. Man kan ju tycka att det är märkligt att jag tar upp det eftersom jag fram till förra sommaren var vegetarian, men jag tror att jag, summa sumarum är mycket mer ekologisk nu än jag var som vegetarian.

Ett nyårslöfte att lägga till, och som har ganska mycket med mitt tidigare att göra, är att ta reda på vilka av de varor jag konsumerar som är minst klimatsmarta, så att jag kan lägga mest krut på att ändra de konsumtionsmönster som gör störst skada

Nyårslöftet om att gå ner i vikt är ju också indirekt ett grönt löfte, eftersom jag, genom att äta mindre energi kommer att konsumera mindre energirika produkter.

2007 års miss, tyvärr, blev nog att beställa grönskaslåda från Årstiderna. Jag kan inte alls rekommendera dem. Kilopriset ligger på typ 80 spänn, nästan allt är potatis, lök och morötter och varje sändning har innehållt många grönsaker som hållt väldigt dålig kvalitet eller varit mikroskåpiskt små. Jag kommer säkert blogga om det igen. Men en bassning till Årstiderna ska jag ge här ändå. Det finns ingen ursäkt att sälja varor av dålig kvalitet till ett sådant kilopris. Jag vet att man kan få både fina och bra varor när man odlar ekologiskt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

På tal om helosan.

Jag ska verkligen få arslet ur nu med mina tatueringsplaner.

Vill du vara med och bestämma vad?

Anonym sa...

Oj din bild av Årstiderna stämmer inte alls med min! Jag och min sambo har i och för sig bara beställt två lådor, men båda gångerna har grönsakerna varit av jättebra kvalitet. De har smakat mycket bättre (framförallt den här veckan då goda grönsaker är svårt att hitta på vintern) och hållt minst lika bra som våra andra oekologiska grönsaker. Dessutom ser de betydligt fräschare ut, och är jämndyra med konsums ekologiska sortiment trots att de dessutom blir hemkörda. För att slippa bli besviken på innehållet har jag innan beställningarna kollat vad som kommer i lådan, och därefter valt den jag är mest sugen på. Alltid skönt att slippa obehagliga överraskningar :-)

Eftersom mitt nyårslöfte var att äta mer ekologiskt har jag tänkt beställa en ekolåda varannan vecka, så om några leveranser får jag väl lov att återkomma hit och se om min bild av Årstiderna fortfarande är så positiv... Jag kanske bara haft tur så här långt.

Lycka till med nyårslöftena i alla fall!

Kristoffer Lindh sa...

Carro: Klart jag vill vara med att välja tatuering. Är det ditt gröna nyårslöfte ;)?

Kristin: Jag hoppas att vi har varit undantag. Men det känns som att det blir ett väldigt dyrt kilopris när lådorna mest innehåller potatis och lök. Sen är vi bortskämda med fyra mataffärer inom 5 minuters gångväg som alla konkurerar om pris och kvalitet. Så vi har ett väldigt bra utbud av ekologiskt här.

Knit-Marie sa...

Gröne sonen lärde sig massor om olika grön/rotsaker av lådorna, som också innehöll recept. Undrar om det var samma firma?
Slutkommenterat för idag. Lovar hålla mer fortlöpande koll i fortsättningen. Alltid kul att läsa dig! Hälsa Tanten!